Την πρώτη τους κοινή προεκλογική εμφάνιση μετά από δύο σχεδόν χρόνια, έκαναν στο Οχάιο ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα σε μία αγωνιώδη προσπάθεια να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους ενόψει των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών, στις 2 Νοεμβρίου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέβηκε στο βήμα και εκφώνησε έναν παθιασμένο και αισιόδοξο λόγο, κερδίζοντας τις επευφημίες και τα χειροκροτήματα των 35.000 οπαδών του που είχαν κατακλύσει το Πανεπιστημιακό κάμπους του Οχάιο.

«Σε πάνω κάτω δύο εβδομάδες μπορείτε να αποφασίσετε προς ποια κατεύθυνση θα πάνε το κράτος και η χώρα. Όπως το πράξατε το 2008 μπορείτε να αψηφήσετε τις παραδεδομένες ιδέες», τόνισε ο Ομπάμα, «επιστρατεύοντας» μάλιστα και πάλι το επιτυχημένο σύνθημα «Ναι, μπορούμε» που είχε χαρακτηρίσει την προεδρική του προεκλογική εκστρατεία.

Ο Ομπάμα πρόκειται να επισκεφθεί τουλάχιστον εννέα πολιτείες των ΗΠΑ μέσα στις επόμενες 15 ημέρες για να υποστηρίξει τους δημοκρατικούς υποψηφίους και να συγκεντρώσει χρήματα, ενώ και Μισέλ Ομπάμα περιοδεύει στις ΗΠΑ για να πείσει τους ψηφοφόρους να εμπιστευθούν και να υποστηρίξουν ξανά την πολιτική του συζύγου της.
Σε περίπτωση που οι Ρεπουμπλικανοί κατορθώσουν να αποκτήσουν τον έλεγχο της Βουλής, όπως άλλωστε προβλέπουν τα προγνωστικά, αναμένεται ότι θα παραλύσουν το κυβερνητικό πρόγραμμα του Ομπάμα.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις πάντως, η πρωτοκαθεδρία των Δημοκρατικών δεν αναμένεται να απειληθεί στη Γερουσία, το ένα τρίτο της οποίας θα ανανεωθεί στις εκλογές της 2ας Νοεμβρίου.