Ενδεχόμενη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα «είναι στο τραπέζι και μπορεί να επιτευχθεί τις προσεχείς εβδομάδες», δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ στο BBC από τη Γενεύη.

«Αναμφίβολα, όπως δήλωσε και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στη διάρκεια της νύχτας, πλέον υπάρχει μεγαλύτερη προσέγγιση μεταξύ των απόψεων των διαφόρων πλευρών σε σχέση με πριν από τις συνομιλίες. Συνεπώς δεν χάσαμε τον χρόνο μας. Είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθεί αυτή η δυναμική. Μια συμφωνία είναι στο τραπέζι και μπορεί να επιτευχθεί», υπογράμμισε ο Χέιγκ.

«Όσον αφορά την ερώτηση αν μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί τις προσεχείς εβδομάδες, θα έλεγα ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα. Αλλά όπως έχω ήδη δηλώσει, πρόκειται για εξαιρετικά δύσκολες διαπραγματεύσεις, δεν μπορώ πω ακριβώς πότε θα επιτευχθεί αλλά θα προσπαθήσουμε εκ νέου στις 20 και 21 Νοεμβρίου», τόνισε.

«Διατηρούμε μια καλή σχέση, μια σχέση εργασίας και προσωπική, με τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ. Είναι ένας δύσκολος διαπραγματευτής αλλά πολύ εποικοδομητικός. Πιστεύω ότι θέλει να επιλύσει το θέμα αυτό».

Ο Χέιγκ τόνισε επίσης ότι οι ομάδα 5+1 υιοθέτησε μια «ενωμένη» θέση απέναντι στο Ιράν. «Στο τέλος των διαπραγματεύσεων λέγαμε όλοι το ίδιο πράγμα στο Ιράν. Οι Ιρανοί θα πρέπει να σκεφθούν επ’ αυτού τις προσεχείς ημέρες».

Ο Χέιγκ προειδοποίησε επίσης ότι μια πιθανή συμφωνία «δεν θα ικανοποιούσε όλο τον κόσμο» αναφερόμενος σαφώς στο Ισραήλ. «Συζήτησα για το θέμα αυτό χθες με ισραηλινούς υπουργούς, τηλεφωνικά, και εξήγησα το είδος της συμφωνίας που επιδιώκουμε να συνάψουμε», δήλωσε. «Είναι προς το συμφέρον όλου του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, να υπάρξει μια διπλωματική συμφωνία, πάνω στην οποία θα μπορούμε να βασιστούμε”, διαφορετικά “υπάρχει ο κίνδυνος της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων και του πολέμου», διευκρίνισε.

Την ίδια ώρα το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Ελβετία είναι «διατεθειμένη να φιλοξενήσει τους μελλοντικούς κύκλους διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και χαιρετίζει την πρόοδο που σημειώθηκε στο θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος», όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Η πρόοδος αυτή «συνιστά ένα βήμα προς έναν ασφαλέστερο κόσμο, η ασφάλεια αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Ελβετίας, ενώ επιβεβαιώνει ότι η διπλωματική οδός είναι η μόνη που μπορεί να οδηγήσει σε μια διαρκή λύση στο θέμα αυτό προς ικανοποίηση όλων των εμπλεκομένων πλευρών».

Η Ελβετία δεσμεύεται επίσης να συνεχίσει να «υποστηρίζει τις διπλωματικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση».

Οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης και το Ιράν συνεδρίαζαν από τις 7 έως τις 10 Νοεμβρίου στην Γενεύη για την εξεύρεση μια συμφωνίας σε σχέση με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Ύστερα από τουλάχιστον τρεις ημέρες συνομιλιών, οι μετέχοντες, επί σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, αναχώρησαν από τη Γενεύη χωρίς μια θετική κατάληξη και συμφώνησαν να επαναλάβουν τις διαβουλεύσεις στις 20 Νοεμβρίου.

Θα είναι ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων για το θέμα αυτό μέσα σε έξι εβδομάδες, ο πρώτος είχε διεξαχθεί στα μέσα Οκτωβρίου, επίσης στη Γενεύη.

Η Ελβετία δεν λαμβάνει μέρος στις διαπραγματεύσεις, τις οποίες συντονίζει η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, αλλά θέτει την επιμελητειακή της τεχνογνωσία στη διάθεση των πλευρών που μετέχουν σε αυτές.