Μπορεί το καμουφλάζ να χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο από το στρατό, όμως η μοντέρνα αρχιτεκτονική δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει την απόκρυψη για δημιουργικούς σκοπούς, όσο και ευφάνταστους σκοπούς…

Το Gizmodo συγκέντρωσε έξι τέτοιες αρχιτεκτονικές δημιουργίες…

Aloni House

Δεν χρειάζεται να ξεμακρύνουμε για την πρώτη δημιουργία, αφού βρίσκεται στην Αντίπαρο. Το αρχιτεκτονικό γραφείο, «δανείστηκε» τον παραδοσιακό τρόπο κατασκευής σπιτιών προσαρμοσμένα στη διαμόρφωση του εδάφους για να δημιουργήσει το «Aloni House». Εκτείνεται μεταξύ δύο καμπύλων του εδάφους, που το καθιστούν σχεδόν αόρατο εάν δεν ξέρεις πού να κοιτάξεις.

Cadyville Sauna

Ο αρχιτέκτονας Dan Hisel δημούργησε μια μικροσκοπική σάουνα στον ποταμό Saranac, στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης. Η ξύλινη κατασκευή καλύπτεσαι σχεδόν εξολοκλήρου με καθρέπτες, ενώ κρέμεται πάνω από τον ποταμό! Έτσι ο εντοπισμός του είναι εξαιρετικά δύσκολος, εκτός και αν το φως είναι αναμμένο, καθώς φαίνεται από το μοναδικό παράθυρο.

The Phillip Island House

Το The Phillip Island House βρίσκεται στις ακτές της Μελβούρνης, είναι σχεδόν «αόρατο» από το έδαφος και η υπάρξή του φανερώνεται μόνο αν το κοιτάς από πάνω. Σχεδιάστηκε το 1983 στο στυλ Denton Corker Marshall, από τους ομώνυμους αρχιτέκτονες.

Ispilu Ainguratua

Βρίσκεται στο San Sebastian της Ισπανίας και αντανακλά το βάσκικο τοπίο, χάρη στην επιφάνεια του από καθρέπτες. Σχεδιάστηκε από τον Robert La Tour d’Affaur.

Tree Snakes House

Ο πορτογάλος αρχιτέκτονας Luís Rebelo de Andrade έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το σχεδιασμό κτιρίων που είναι σχεδόν «αόρατα» μέσα στο περιβάλλον. Ένα από αυτά είναι το «Δεντρόσπιτο των Φιδιών» (Tree Snakes House).

«Δεν θέλαμε να μπορείτε να δείτε τα κτίρια, έτσι χρησιμοποιήσαμε σκούρα υλικά από την περιοχή, διότι το πάρκο είναι πολύ σκοτεινό και έχει πολλά σκούρα υλικά, με τα οποία καλύψαμε τα σπίτια των φιδιών» περιγράφει ο ίδιος.

Hidden House

Το Κρυμμένο Σπίτι (Hidden House) διαθέτει μια εξαιρετικά λιτή πρόσοψη και μάλιστα είναι επενδεδυμένη με ένα ειδικό υλικό που χρησιμοποιείται για την προστασία των πυρηνικών πυραύλων. Τη μέρα η εξωτερική επιφάνεια φαίνεται τελείως κενή. Το βράδυ ωστόσο, οπότε και ανάβουν τα φώτα, τα σχέδια στις πόρτες αποκαλύπτονται… Πίσω από τη δημιουργία βρίσκεται το γραφείο Teatum+Teatum.