Υπέγραψε πριν λίγο ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα το νομοσχέδιο για την αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους που έδωσε στις ΗΠΑ προσωρινή ανάσα και απέτρεψε τη στάση πληρωμών στη χώρα, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Έπειτα από πυρετώδεις διαπραγματεύσεις και με το χρόνο να πιέζει ασφυκτικά, καθώς από σήμερα οι ΗΠΑ θα περνούσαν σε στάση πληρωμών, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι κατέληξαν σε συμφωνία- ανάσα χθες το απόγευμα στη Γερουσία και στη συνέχεια το νομοσχέδιο πέρασε και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η συμφωνία οδηγεί από σήμερα στην επαναλειτουργία της αμερικανικής κυβέρνησης, της οποίας οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες είχαν κλείσει από την 1η Οκτώβρη. Προβλέπει τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης μέχρι τις 15 Ιανουαρίου και την αύξηση του ανώτατου ορίου δανεισμού μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου.
 
Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να απευθύνει σε λίγο μήνυμα, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, στο οποίο θα επισημαίνει την  ανάγκη συνεργασίας των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών. 

«Θα έχω περισσότερα να πω γι ‘αυτό και έχω κάποιες σκέψεις για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε στο υπόλοιπο του έτους, να παραμείνουμε εστιασμένοι στη δουλειά», δήλωσε ο Ομπάμα, αφότου η Γερουσία ενέκρινε τη συμφωνία.