Άσυλο από τις ρωσικές αρχές ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει ο Έντουαρντ Σνόουντεν, επειδή δεν μπορεί να φύγει με ασφάλεια από τη χώρα αυτή, ενώ ταυτόχρονα ζήτησε βοήθεια ώστε να μπορέσει να ταξιδέψει στη Λατινική Αμερική.

«Ορισμένες κυβερνήσεις σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής δείχνουν πρόθυμες να ενεργήσουν έξω από το νόμο» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Σνόουντεν που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον ιστότοπο WikiLeaks. Πρόσθεσε ότι αυτή η «ανήθικη απειλή» καθιστά αδύνατη τη μετάβασή του στη Λατινική Αμερική, όπου του έχει προσφερθεί άσυλο.

«Καμία χώρα δεν δικαιούται να περιορίζει το δικαίωμά μου στο άσυλο αυτό», σημείωσε.

Ο Σνόουντεν ανέφερε επίσης ότι ζητά εγγυήσεις ασφαλούς διέλευσης από τις χώρες από τις οποίες θα περάσει ώστε να μπορέσει να ταξιδέψει στη Λατινική Αμερική. Μέχρι να του επιτραπεί από τις χώρες αυτές να ταξιδέψει νόμιμα, θα ζητήσει άσυλο στη Ρωσία και, όπως σημείωσε «ελπίζει ότι το αίτημά του θα γίνει ευνοϊκά δεκτό».

Στο μεταξύ, η εκπρόσωπος μιας ρωσικής μη κυβερνητικής οργάνωσης που συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα με τον Σνόουντεν είπε ότι η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα της ζήτησε να του μεταφέρει ένα μήνυμα.

Πριν από τη συνάντηση με τον Σνόουντεν στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβα, η Τατιάνα Λόσκινα έλαβε ένα τηλεφώνημα από την αμερικανική πρεσβεία και κάποιος της είπε, εξ ονόματος του πρεσβευτή Μάικλ Μακφόλ, να πει στον πρώην τεχνικό σύμβουλο των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ότι δεν είναι «υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Η θέση των αμερικανικών αρχών είναι ότι ο Σνόουντεν δεν είναι αγωνιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά ότι παραβίασε το νόμο και για αυτό θα πρέπει να δώσει λόγο στη δικαιοσύνη», είπε η Λόσκινα αναφερόμενη στη δήλωση που της έγινε από την πρεσβεία. Αφού μετέφερε το μήνυμα στον Σνόουντεν, εκείνος «είπε ότι κατανοεί ότι οι αμερικανικές αρχές βλέπουν κατ’ αυτόν τον τρόπο την υπόθεση, όμως ο ίδιος εναντιώνεται κατηγορηματικά σε μια τέτοια προσέγγιση».