Εντείνονται οι αντιδράσεις των βουλευτών του κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι μετά την απόφαση δικαστηρίου να εξεταστεί πολύ νωρίτερα από το προβλεπόμενο την έφεση του Καβαλιέρε για την υπόθεση της Mediaset για τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Ο Μπερλουσκόνι έχει καταδικαστεί πρωτόδικα, ωστόσο σε μία πρωτοφανή για την Ιταλία απόφαση, η έφεση θα εξεταστεί στις 30 Ιουλίου αντί για τον ερχόμενο Νοέμβριο όπως αναμενόταν.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αντιδράσουν έντονα οι δικηγόροι του που μιλούν για μία πρωτοφανή απόφαση που δημιουργεί ουσιώδη προβλήματα στην υπεράσπιση του Καβαλιέρε.

Έντονα αντέδρασαν και στελέχη του κόμματος του, που μιλούν για προσπάθειες πολιτικής εξόντωσής του.
Ο πρώην εκπρόσωπος του Λαού της Ελευθερίας δήλωσε ότι με αυτόν τον τρόπο αποσταθεροποιείται η κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον κεντροαριστερό, Ενρίκο Λέττα.

Με την επίσπευση της διαδικασίας αποφεύγεται ο κίνδυνος παραγραφής ενός αδικήματος την 1η Αυγούστου.
Οι αντιδράσεις των βουλευτών του Λαού της Ελευθερίας του Μπερλουσκόνι σε συνδυασμό με την υποβάθμιση της οικονομίας της Ιταλίας από τον οίκο αξιολόγησης, Standard & Poor’s εντείνει τις πιέσεις στην εύθραυστη κυβέρνηση συνασπισμού, υπό τον κεντροαριστερό, Ενρίκο Λέττα.

Ο Λέττα που μετράει μερικές εβδομάδες στο τιμόνι της χώρας πιέζεται να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν με την κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, αλλά και τη δημοσιονομική προσαρμογή.
Σε έκτατη σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών, Φαμπρίτσιο Σακκομάννι, η ιταλική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να δώσει λύση και στο θέμα του φόρου πρώτης κατοικίας, το αβέβαιο μέλλον του οποίου ήταν από τις κύριες αιτίες της υποβάθμισης.
Στο συγκεκριμένο φόρο αντιδρά έντονα το κόμμα του Μπερλουσκόνι, καθώς η κατάργησή του αποτέλεσε μία από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του Καβαλιέρε.