Παρά τη μείωση του αριθμού των μελών των ακροδεξιών οργανώσεων στη Γερμανία, την περασμένη χρονιά αυξήθηκαν σημαντικά οι ρατσιστικές επιθέσεις στη χώρα, ανέφερε σήμερα η υπηρεσία προστασίας του Συντάγματος (Verfassungsschutz ή VS -η μυστική υπηρεσία που είναι αρμόδια για την ασφάλεια στο εσωτερικό), στην ετήσια έκθεσή της.

«Υπάρχει μία ελαφρά μείωση του αριθμού των μελών στα κινήματα της ακροδεξιάς, όμως ο αριθμός των συλληφθέντων προσώπων που ήταν έτοιμα να διαπράξουν βιαιοπραγίες ήταν εντυπωσιακά υψηλός, με 43%», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ.

Ο υπουργός ανακοίνωσε την άνοδο του αριθμού των ρατσιστικών επεισοδίων κατά την περασμένη χρονιά, ενώ τα αντίστοιχα στοιχεία κατέγραφαν πτώση από το 2008. Συνολικά, μέσα στο 2012, καταγράφηκαν 802 βίαια αδικήματα και έξι απόπειρες δολοφονίας με ρατσιστικά κίνητρα.

Περίπου 22.150 πρόσωπα φέρονται να ανήκαν σε οργανώσεις της ακροδεξιάς το 2012, αριθμός ελαφρά μειωμένος από τους 22.400 που καταγράφονταν το 2011.

Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά υπολείπονται σημαντικά της παρελθούσης κατάστασης εάν συγκριθούν με εκείνα του 2000, οπότε ως μέλη ακροδεξιών οργανώσεων ήσαν εγγεγραμμένοι 50.900 άνθρωποι, υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της VS Χανς-Γκέοργκ Μάασεν.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ένα από τα σκοτεινά σημεία της έρευνας παραμένει ο μεγάλος αριθμός αυτών που ρέπουν στη χρήση βίας–περίπου 10.000 πρόσωπα.

Ο Μάασεν ωστόσο υποστήριξε πως τα ρατσιστικά εγκλήματα των οποίων ανέλαβε την ευθύνη η ακροδεξιά ομάδα NSU, της οποίας το τελευταίο επιζών μέλος Μπεάτε Τσέπε δικάζεται στο Μόναχο, «καταδικάζονται στο σύνολό τους από όλα τα ακροδεξιά κινήματα».

«Παραμένει μία μικρή μερίδα μόνο μέσα στους κόλπους της ακροδεξιάς που θεωρεί καλό κάτι τέτοιο και αντιμετωπίζει την τρομοκρατία ως μία θεμιτή μορφή δράσης. Όμως ένα από τα διδάγματα της υπόθεσης NSU είναι πως ακόμη κι εάν υπάρχει μόνον ένας που να θεωρεί πως τα εγκλήματα της NSU αποτελούν παράδειγμα, αυτός ο ένας θα πρέπει να παρακολουθείται στενά», πρόσθεσε ο ίδιος.