Περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την βόρεια Νιγηρία για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις ανάμεσα στον στρατό και τους ισλαμιστές και έχουν καταφύγει στον νοτιοανατολικό Νίγηρα, ανακοινώθηκε σήμερα από τον ΟΗΕ.

«Περισσότεροι από 6.240 άνθρωποι που προέρχονται από την Νιγηρία διέσχισαν τα σύνορα για να βρουν καταφύγιο στην περιοχή Ντίφα (στον νοτιοανατολικό Νίγηρα) τις τελευταίες εβδομάδες», ανακοίνωσε το Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) στην Νιαμέι.

Μεταξύ των προσφύγων αυτών βρίσκονται πολλές γυναίκες και παιδιά, διευκρίνισε η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι πρόκειται κυρίως για πολίτες του Νίγηρα και της Νιγηρίας.

Περίπου το «8%» των παιδιών που βρίσκονται μεταξύ των προσφύγων αυτών υποφέρει από «σοβαρό υποσιτισμό», προειδοποιεί το Ocha, υπογραμμίζοντας επίσης ότι υπάρχει έλλειψη πόσιμου νερού.

Η πλειονότητα των προσφύγων αυτών ζει σε οικογένειες υποδοχής, ενώ άλλοι ζουν στην ύπαιθρο ή σε σπίτια που ενοικιάζονται, αλλά δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν το ενοίκιό τους, επισημαίνει.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το κύμα αυτό προσφύγων ασκεί μια κάποιου είδους «πίεση» στα αποθέματα τροφίμων της περιοχής, η οποία είχε πληγεί πέρυσι από μια διατροφική κρίση που είχε προκληθεί από την ξηρασία και από μια ιστορική άνοδο της στάθμης των υδάτων του ποταμού Κομαντούγκου Γιομπέ, η οποία κατέστρεψε τις σοδειές.

Ο στρατός της Νιγηρίας εξαπέλυσε μια ευρεία επιχείρηση στις 15 Μαΐου σε εδάφη που ελέγχει η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Ωστόσο πρόσφυγες είχαν αρχίσει να καταφεύγουν στον Νίγηρα από τον Απρίλιο μετά τα φονικά επεισόδια βίας στην περιοχή αυτή.

Σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), τουλάχιστον 3.600 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους από το 2009 από τις επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ και την καταστολή της εξέγερσης από τις δυνάμεις ασφαλείας.