Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γιουκία Αμάνο έκανε σήμερα έκκληση προς το Ιράν να αρχίσει να απαντάει στις ερωτήσεις που αφορούν τις πυρηνικές του φιλοδοξίες και κατηγόρησε τους ιρανούς ηγέτες ότι αποφεύγουν το ζήτημα μέσω αλλεπάλληλων διαπραγματεύσεων.

«Για να είμαι ειλικρινής, εδώ και αρκετό καιρό ματαιοπονούμε», δήλωσε ο Αμάνο κατά την τακτική συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου της ΙΑΕΑ στη Βιέννη.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ανώτατοι αξιωματούχοι της Υπηρεσίας πραγματοποίησαν τον δέκατο γύρο άκαρπων διαπραγματεύσεων με τους ιρανούς ομολόγους τους στη Βιέννη, τον Μάιο, σε μία προσπάθεια να αποκτήσουν πρόσβαση σε χώρους, πρόσωπα και έγγραφα που θα μπορούσαν να δώσουν πληροφορίες σχετικά με τις κατηγορίες για πυρηνικά όπλα.

Ο Αμάνο τόνισε για μία ακόμη φορά ότι οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Παρσίν είναι υψίστης σημασίας για την ΙΑΕΑ, καθώς εκεί υπάρχουν υποψίες ότι πραγματοποιήθηκαν δοκιμές πυρηνικών όπλων περί το 2003.

Την περασμένη εβδομάδα, δυτικοί διπλωμάτες δήλωσαν ότι δεν θα επικρίνουν το Ιράν σε αυτή τη συνάντηση του ΔΣ, αλλά ότι μπορεί να πράξουν κάτι τέτοιο τον Σεπτέμβριο, έναν χρόνο αφότου το συμβούλιο κάλεσε την Τεχεράνη να επιτρέψει την άμεση πρόσβαση των επιθεωρητών της ΙΑΕΑ στις ύποπτες εγκαταστάσεις.

Ο Αμάνο ανέφερε τον Μάιο ότι το Ιράν προχωράει με τον εμπλουτισμό ουρανίου και την κατασκευή αντιδραστήρα παραγωγής πλουτωνίου στο Αράκ παρά τις απαιτήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Η έκθεση αυτή συνιστά σαφή ένδειξη ότι το Ιράν συνεχίζει επιτυχώς τις πυρηνικές του δραστηριότητες για ειρηνικούς σκοπούς», δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο απεσταλμένος του Ιράν στην IAEA Αλί Ασγάρ Σολτανιέχ.

Ο Σολτανιέχ αναφερόταν στο γεγονός ότι οι επιθεωρητές της ΙΑΕΑ δεν εντόπισαν κάποια στοιχεία ότι το Ιράν προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τα εργοστάσια εμπλουτισμού ουρανίου ή το Αράκ για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, παρά τους φόβους της Δύσης ότι οι εγκαταστάσεις αυτές μπορεί κάποια στιγμή να χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό αυτόν.