Τηρώντας την υπόσχεσή της, η πρόεδρος του Μαλάουι Τζόις Μπάντα πούλησε το προεδρικό αεροσκάφος, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.

Το 14θέσιο αεροσκάφος επωλήθη έναντι 15 εκατ. δολαρίων στην Bohnex Enterprise Ltd, μια εταιρεία η οποία εδρεύει στις Παρθένες Νήσους, στο πλαίσιο των προσπαθειών της Μπάντα να ανατάξει τα δημοσιονομικά της χώρας, σύμφωνα με επίσημες πηγές.

Το αεροσκάφος είχε αγοράσει ο προκάτοχος της Μπάντα, ο Μπίνγκου Γουά Μουταρίκα, ο οποίος απεβίωσε πέρυσι ενώ βρισκόταν στην εξουσία.

Η κυβέρνηση του Μουταρίκα είχε αγοράσει το γαλλικής κατασκευής Dassault Falcon 900EX το 2009 έναντι 22 εκατ. δολαρίων και το είχε χαρακτηρίσει έναν «πόρο» για τη χώρα του, μια από τις πιο φτωχές και λιγότερο ανεπτυγμένες του κόσμου.

«Ο αγοραστής ορίστηκε και το ποσό είναι 15 εκατ. δολάρια», δήλωσε κυβερνητικό στέλεχος. «Η κυβέρνηση απέτυχε να βρει έναν υποψήφιο αγοραστή που να καταβάλει το καθορισμένο τίμημα, και το προσφέραμε στον υποψήφιο που υπέβαλε την υψηλότερη προσφορά». Αναμένεται η απάντηση του υποψηφίου.

Η κυβέρνηση ήλπιζε να εξασφαλίσει 20 εκατ. δολάρια από την πώληση.

Η Μπάντα είχε δηλώσει ότι θα πωλούσε το αεροσκάφος κι έναν στόλο υπερπολυτελών αυτοκινήτων που είχε αγοράσει ο Μουταρίκα, διότι η χώρα είναι χρεοκοπημένη.

Ο Μουταρίκα είχε επανειλημμένα έλθει σε σύγκρουση με δωρήτριες χώρες, ωθώντας το Μαλάουι βαθύτερα στη φτώχεια.

Η Μπάντα προσπαθεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τις δυτικές χώρες. Ορισμένες από τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών άφηναν να εννοηθεί ότι η πώληση του αεροσκάφους θα αποτελούσε ένα ορόσημο που θα αποδείκνυε πως η Μπάντα ακολουθεί ένα νέο τρόπο άσκησης της εξουσίας στη χώρα.