Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, προέτρεψε τους Βρετανούς να εξετάσουν εάν και κατά πόσον οι μεταρρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) θα είναι επιτυχείς πριν αποφασίσουν αν θα την εγκαταλείψουν, υποστηρίζοντας τη θέση του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στο θέμα αυτό.

«Νομίζω ότι η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ αποτελεί μια έκφραση της επιρροής του και του ρόλου του στον κόσμο», δήλωσε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από κοινού με τον Κάμερον, ο οποίος επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο.

Ο Κάμερον προσπαθεί να ενώσει το κόμμα του για το θέμα αυτό αφότου δύο υπουργοί άφησαν να εννοηθεί ότι θα ψηφίσουν την αποχώρηση από την ΕΕ, εάν γινόταν σήμερα δημοψήφισμα για το ζήτημα αυτό.

Ο Ομπάμα σημείωσε ότι η απόφαση θα ληφθεί τελικά από το λαό του Ηνωμένου Βασιλείου, και σημείωσε ότι επίκεινται «σκληρές διαπραγματεύσεις» για οικονομικά και πολιτικά ζητήματα.

Ο αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τη θέση του Κάμερον απόλυτα λογική.

Ο Κάμερον δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «είναι προς το εθνικό συμφέρον της Βρετανίας να συνεργαστεί με την ΕΕ στις μεταρρυθμίσεις που θα την καταστήσουν πιο ανοικτή, πιο ανταγωνιστική και πιο ευέλικτη, και ότι είναι λογικό να περιμένουμε μέχρι να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις για να πραγματοποιήσουμε το δημοψήφισμα σχετικά με το αν θέλουμε να παραμείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος για τον οποίο δεν θα υπάρξει ένα δημοψήφισμα αύριο. Θα ήταν μια λαθεμένη επιλογή μεταξύ του status quo και της αποχώρησης μας από την ΕΕ», υπογράμμισε ο Κάμερον.