Βανδαλισμούς σε πινακίδες κατά την διάρκεια της νύχτας προκάλεσαν άγνωστοι στα Σκόπια αφαιρώντας την επιγραφή από το άγαλμα του Φιλίππου και προκαλώντας φθορές στην πινακίδα της Ολυμπιάδας, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο MIA.

Του ανταποκριτή μας από το thestival.gr στη Θεσσαλονίκη

Στο βάθρο του μεγάλου αγάλματος στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων τοποθετήθηκε πινακίδα που διευκρινίζει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος αποτελεί μέρος της αρχαιοελληνικής ιστορίας και του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων.

Η πινακίδα φέρει την εξής επιγραφή στην μακεδονική, την αλβανική και την αγγλική γλώσσα: «Προς τιμήν του Μεγάλου Αλέξανδρου, ιστορική φυσιογνωμία που ανήκει στην αρχαία ελληνική ιστορία και πολιτισμό και στην παγκόσμια πολιτισμική και ιστορική κληρονομία. Εδώ απεικονίζεται ως έφιππος πολεμιστής».

Ανάλογες πινακίδες τοποθετήθηκαν στα αγάλματα του Φίλιππου του Β’, πατέρα του Αλεξάνδρου, και της μητέρας του Ολυμπιάδας.

Η αναγνώριση της ελληνικότητας των εν λόγω ιστορικών προσώπων απορρέει από την συμφωνία των Πρεσπών, η οποία ορίζει ότι εντός έξι μηνών αφότου τεθεί σε ισχύ τα Σκόπια οφείλουν να επανεξετάσουν το καθεστώς των μνημείων και υποδομών στην επικράτειά της.

Εφόσον οποιαδήποτε υποδομή ή κτίσμα συνδέεται με την αρχαία Ελλάδα τα Σκόπια είναι υποχρεωμένα να προβούν «στις κατάλληλες διορθωτικές ενέργειες» ώστε να διασφαλιστεί ο «σεβασμός στην [ελληνική πολιτισμική] κληρονομιά».