Η συνάντηση των πολιτικών ηγετών των Σέρβων του Βόρειου Κοσόβου, με την πολιτική ηγεσία της Σερβίας δεν απέδωσε καρπούς. Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάστιτς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δεν κατάφεραν να τους πείσουν τους εκπροσώπους τους για την ανάγκη εφαρμογής της συμφωνίας με την Πρίστινα.

Οι εκπρόσωποι των Σέρβων ου Βόρειου Κοσόβου επανέλαβαν τη θέση τους, ότι δεν επιθυμούν να εφαρμοστεί η συμφωνία θεωρώντας την «ξεπούλημά» τους.

Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης πρότεινε στους εκπροσώπους των Σέρβων του Κοσόβου τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, εφόσον δεσμευτούν δημόσια ότι στην περίπτωση που η πλειοψηφία του λαού επικυρώσει την συμφωνία με την Πρίστινα θα την αποδεχθούν και θα την εφαρμόσουν. Αυτοί, όμως, αρνήθηκαν να δεσμευτούν αμέσως για κάτι τέτοιο και ζήτησαν πίστωση χρόνου μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, όταν θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση τους με την πολιτική ηγεσία της Σερβίας.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, μετά τις διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των Σέρβων, δήλωσε ότι στην περίπτωση διεξαγωγής δημοψηφίσματος, εάν το αποτέλεσμα είναι υπέρ της συμφωνίας, τότε όλοι οφείλουν – και κυρίως οι Σέρβοι πολιτικοί ηγέτες – να εφαρμόσουν την επιταγή του λαού.

«Στην περίπτωση που καταψηφιστεί η συμφωνία με την Πρίστινα στο δημοψήφισμα τότε η κυβέρνηση θα παραιτηθεί κι ας αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας όποιος νομίζει ότι θα το πράξει καλύτερα», επισήμανε ο κ. Βούτσιτς.

Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος από τημ αρνητική στάση της σερβικής Εκκλησίας, τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτο να εκφράζει απόψεις χρησιμοποιώντας πολιτικό ύφος. «Δεν συνάδει με την αποστολή της εκκλησίας να εμφανίζονται ιεράρχες σε ρόλο πολιτικού. Εάν κάποιοι, όπως ο μητροπολίτης Αμφιλόχιος (σ.σ. μητροπολίτης Μαυροβουνίου και παραθαλασσίας) διεκδικούν τέτοιο ρόλο ας κατέβουν υποψήφιοι στις εκλογές, έως τότε δεν έχουν δικαίωμα να συμπεριφέρονται κατ΄ αυτό τον τρόπο», τόνισε ο Βούτσιτς.