Δύσκολα θα υποχωρήσει η Πρίστινα στο διάλογο με το Βελιγράδι επειδή έχει τη στήριξη των ΗΠΑ, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς και εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ότι η Σερβία θα κάνει τα πάντα για να λάβει ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην ΕΕ.

Αν και ορισμένα ΜΜΕ, αλλά και ο πρόεδρος της χώρας, Τόμισλαβ Νίκολιτς τις προηγούμενες μέρες τόνιζαν ότι η συμφωνία με την Πρίστινα είναι πολύ κοντά, ο πρωθυπουργός της Σερβίας υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις «κόλλησαν» λόγω της αντίρρησης της Πρίστινας να δεχθεί οποιαδήποτε πρόταση της Σερβίας όσον αφορά το συλλογικό όργανο των σερβικών δήμων στο Κόσοβο.

«Συμφωνία δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει μέχρι να εξεταστεί τι ακριβώς θα είναι η κοινότητα των σερβικών δήμων» ανέφερε ο κ. Ντάτσιτς σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Βέτσερνιε Νόβοστι» του Βελιγραδίου προσθέτοντας ότι η Σερβία επιθυμεί συμβιβασμό, αλλά δεν θα δεχθεί ταπείνωση.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας ταυτόχρονα διέψευσε ότι στις χθεσινές συνομιλίες της σερβικής ηγεσίας με την ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Άστον συζητήθηκε συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων, όπως εικάζουν ορισμένα ΜΜΕ.

«Φοβάμαι ότι πέσαμε σε τοίχο, αλλά όχι με ευθύνη της Σερβίας, η οποία είναι πλήρως προσηλωμένη στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και στην εξεύρεση λύσης» ανέφερε ο κ. Ντάτσιτς.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.