Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν το Ιράν ότι αντιμετωπίζει περαιτέρω διεθνή απομόνωση και πίεση αν δεν απαντήσει στις ανησυχίες για το πυρηνικό πρόγραμμά του.

«Ανησυχούμε βαθιά με την αδιάσειστη προσήλωση στην εξαπάτηση, την πρόκληση και την καθυστέρηση που δείχνει, όπως φαίνεται, το Ιράν», δήλωσε, σύμφωνα με αντίγραφο της ομιλίας του, ο αμερικανός πρεσβευτής στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Τζόζεφ Μακμάνους σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της, του Συμβουλίου των Κυβερνητών, που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, δυτικές χώρες εκφράζουν φόβους ότι το Ιράν εμπλουτίζει ουράνιο για να αποκτήσει τη δυνατότητα να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα και του έχουν επιβάλει διεθνείς κυρώσεις, ενώ το Ιράν υποστηρίζει πως το πρόγραμμά του είναι θεμιτό και έχει στόχο καθαρά ειρηνικούς σκοπούς.

«Το Ιράν προσκαλεί σε βάρος του περαιτέρω απομόνωση, πίεση και κυρώσεις από τη διεθνή κοινότητα, περιλαμβανομένης πιθανής πρόσθετης δράσης από το Συμβούλιο των Κυβερνητών, μέχρι να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και απαντήσει στις ανησυχίες του Συμβουλίου», τονίζει ο Μακμάνους.