Την ελπίδα ότι «το 2013 θα φέρει νέα δυναμική εξομάλυνσης στις σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία στο πλαίσιο του ήδη θετικού υπόβαθρου που έχει δημιουργηθεί στο πεδίο της οικονομικής συνεργασίας», εξέφρασε ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Τράιαν Μπασέσκου. Το «κλειδί» βρίσκεται στην εξεύρεση μία λύσης για το πρόβλημα της Τρανσδνειστερίας, τόνισε.

«Είμαι βέβαιος πως μπορούμε να βρούμε σημεία σύγκλισης που θα καταστήσουν δυνατό έναν πραγματιστικό και διάφανο διάλογο, ακόμη κι αν στο Βουκουρέστι, αλλά και στη Μόσχα, εξακολουθεί να υπάρχει μία ‘σκιά’ μη εμπιστοσύνης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπασέσκου, μιλώντας στην καθιερωμένη ετήσια συνάντησή του με τους επικεφαλής των ξένων διπλωματικών αντιπροσωπειών που έχουν έδρα στο Βουκουρέστι.

Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την πεποίθηση για την εξεύρεση μίας λύσης στο πρόβλημα της Τρανσδνειστερίας, η οποία, όπως τόνισε, θα πρέπει να «καλύπτει» την εδαφική ακεραιότητα της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και να τηρεί πλήρως τους διεθνείς κανόνες δικαίου. Αυτό, όπως είπε ο κ. Μπασέσκου, θα είναι το «κλειδί» για την βελίωση των πολιτικών σχέσεων μεταξύ της Μόσχας και του Βουκουρεστίου.