Οι επιστήμονες βρήκαν τον παράγοντα – κλειδί για την ευτυχία

Η «πρακτική συνταγή» της χαράς και ο ρόλος των κυβερνήσεων


ΚΟΣΜΟΣ
23:59
21/03/2019
Οι επιστήμονες βρήκαν τον παράγοντα - κλειδί για την ευτυχία
5
loading

Ο εικονιζόμενος Meik Wiking θεωρείται ειδικός στην ευτυχία κι αυτό όχι λόγω της εθνικότητάς του - επειδή είναι Δανός και οι πολίτες της χώρας δηλώνουν γενικά χαρούμενοι από τη ζωή τους- αλλά λόγω της θέσης του: Είναι ιδρυτής και πρόεδρος του «Happiness Research Institute» (Ινστιτούτο Έρευνας της Ευτυχίας), με έδρα την Κοπεγχάγη, που μελετά τους παράγοντες που κάνουν ορισμένους ανθρώπους να χαμογελούν περισσότερο από άλλους.

Το πόσο ευτυχισμένος είναι κάποιος διαμορφώνεται από πολλούς παράγοντες, λέει επιχειρώντας να απαντήσει το γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι από άλλους. Ωστόσο, ναι,λ υπάρχει κι ένας παράγοντας - κλειδί. «Όταν κοιτάμε γιατί ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο χαρούμενοι από άλλους, όταν εξετάσουμε τους κοινούς παρονομαστές μεταξύ των χαρούμενων Αμερικανών, Κινέζων ή ανθρώπων άλλων εθνικοτήτων, βλέπουμε ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθορίζουν γιατί κάποιος είναι ευτυχισμένος. Από την ίδια τη γενετική έως το εισόδημα κάποιου, το επίπεδο εμπιστοσύνης (στους θεσμούς), τις κοινωνικές σχέσεις, την υγεία, την ηλικία» τονίζει.

Παράγοντας - κλειδί είναι όμως οι σχέσεις με τους άλλους. «Αυτό που εντοπίζουμε συχνά (στις έρευνες) είναι πως ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους της ευτυχίας είναι πόσο ικανοποιημένοι είμαστε από τις σχέσεις μας. Επομένως, οι φίλοι, η οικογένεια, μια ισχυρή κοινωνία, που μας δίνει την αίσθηση πως έχουμε κάποιον, πάνω στον οποίο μπορούμε να βασιστούμε σε περίπτωση ανάγκης, αυτοί είναι ίσως οι σημαντικότεροι παράγοντες που κάνουν τους ανθρώπους χαρούμενους» εξηγεί.

Για όσους αναζητούν κάποια μυστική συνταγή για την ευτυχία, ο Meik ξεκαθαρίζει πως κάθε χώρα είναι διαφορετική όπως και κάθε άνθρωπος. και στην πραγματικότητα επακριβώς μία και ενιαία συνταγή με παγκόσμια εφαρμογή δεν υπάρχει. «Σε κάποιες χώρες θα είχε νόημα η μείωση του επίπεδου της φτώχειας, σε άλλη χώρα η βελτίωση των συνθηκών μοναξιάς των ανθρώπων» εξηγεί. Υπάρχει ωστόσο μία πρακτική συνταγή, όπως λέει: «Νομίζω πως μία από τις καλύτερες "συνταγές", εδώ και τώρα, για όσους θέλουν να είναι πιο χαρούμενοι, είναι να κάνουν κάτι που να έχει νόημα και δράση, μαζί με άλλους ανθρώπους. Κι αυτή νομίζω ότι είναι μια απλή παγκόσμια, αν και όχι "μυστική", ωστόσο πρακτική "συνταγή"...».

Σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση για την ευτυχία, που καταρτίζει το Ινστιτούτο, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, οι κάτοικοι των βόρειων χωρών του πλανήτη φαίνονται να είναι οι πιο ευτυχισμένοι. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο Meik Wiking, «υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που διαμορφώνουν αυτούς τους δείκτες, για παράδειγμα η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, στην εκπαίδευση, τα κοινωνικά οφέλη για τους άνεργους». Στο πλαίσιο αυτό, όπως λέει, οι κυβερνήσεις έχουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των επιπέδων ευτυχίας μεταξύ των πολιτών κι αυτό «επειδή ναι μεν μετράει ο τρόπος ζωής και οι επιλογές μας στο πόσο χαρούμενοι είμαστε, αλλά οι πολιτικές, υπό τις οποίες ζούμε, έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην ευτυχία μας».

«Αν εξετάσει κανείς την παγκόσμια έκθεση για την ευτυχία, η οποία περιλαμβάνει συνολικά 155 χώρες, οι χώρες με τους πιο χαρούμενους πολίτες έχουν μέσο όρο βαθμολογίας το 7,5 (στα 10) και οι χώρες με τον μικρότερο βαθμό ικανοποίησης γύρω στο 3. Κι αυτές οι διαφορές έχουν να κάνουν με τις ακολουθούμενες πολιτικές σε μια χώρα και τις συνθήκες, υπό τις οποίες ζουν οι πολίτες της. Επομένως το ΑΕΠ, τα επίπεδα ευημερίας, αλλά επίσης τα επίπεδα ελευθερίας σε μια χώρα, το σύστημα υγείας, το προσδόκιμο ζωής, η εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση και τους θεσμούς, ο βαθμός γενναιοδωρίας και κοινωνικής στήριξης, όλα αυτά μετράνε και σε όλους αυτούς τους τομείς αποφασιστικός είναι ο ρόλος της κυβέρνησης» όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Meik Wiking.

«Δυστυχώς, ωστόσο, οι κυβερνήσεις περνούν πολύ χρόνο ασχολούμενες μόνο με το ΑΕΠ και παραβλέπουν κάποιους άλλους παράγοντες, όπως η μείωση της διαφθοράς, η δημιουργία καλύτερων συνθηκών για τις κοινωνικές σχέσεις κ.ά», προσθέτει.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι ανά τον πλανήτη, που σίγουρα δεν είναι ευτυχισμένοι και στους ανθρώπους αυτούς, ο Meik Wiking στέλνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας κι ελπίδας. «Το μήνυμα είναι είναι πως παρά το γεγονός ότι ζούμε υπό άθλιες συνθήκες ορισμένες φορές, μπορούμε να βρούμε κάποιες στιγμές ευτυχίας. Θα πρέπει κι εμείς να κάνουμε κάτι και το να έρθουμε σε επαφή με άλλους ανθρώπους είναι ένας τρόπος για να το πετύχουμε. Βέβαια, στη ζωή ενός ανθρώπου υπάρχουν σκαμπανεβάσματα, αλλά θα πρέπει να προσπαθούμε συνεχώς να δημιουργούμε συνθήκες για μια καλύτερη ζωή. Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε ότι οι περίοδοι που δεν είμαστε ευτυχισμένοι είναι κι αυτές μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας» καταλήγει.

(Πηγή φωτογραφίας: ΑΜΠΕ)

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Ptk

  Αλήθεια, τέτοια άρθρα τα διαβάζει κανένας πολιτικός σωτήρας ?
  Κι αν τα διαβάζει τα καταλαβαινει ?

  Αμφιβάλω.....

 2. avatar γιάννης λύρας

  Πολύ μου άρεσε αυτό που λέει για κοινή δράση με άλλους ανθρώπους. Η επαφή δηλαδή με τους ανθρώπους. Ακούστε να δείτε τώρα την επαφή αυτή πως γίνεται.
  Δεν λες προσωπικά πράγματα, διότι κινδυνεύεις.
  Δηλαδή τι πρόβλημα πιθανόν έχεις με τα παιδιά σου π.χ.
  Τι πρόβλημα έχει πιθανόν με τη γυναίκα σου π.χ
  Δεν λες τα οικονομικά σου διότι δεν ξέρεις τι είναι ο άλλος.
  Και συνεχίζονται τα δεν, δεν ξέρω κι εγώ μέχρι που.
  Μα δείχνει πως δεν έχεις εμπιστοσύνη στον άνθρωπο.
  Ε τι λοιπόν, από εκεί θα πάρεις ευτυχία; Ε όχι και βέβαια.
  Με τους ανθρώπους έρχεσαι σε επαφή για να περάσει η ώρα σου
  και βέβαια για να βοηθηθείς, αν σε βοηθήσουν, αλλά δεν το γνωρίζεις
  εκ των προτέρων αυτό.
  Για μένα ευτυχισμένος είσαι, αν είσαι με το μέρος του εαυτού σου
  και δεν ποντάρεις τόσο και στους άλλους.
  Αν έκανες όλα όσα έπρεπε να έχεις καλά οικονομικά, για να μπορείς
  να ζήσεις άνετα και να μην υπολογίζεις στους άλλους.
  Αν δεν έκανες κάποια αγορά και χρωστάς τα μαλλιοκέφαλά σου,
  για να κοιμάσαι ήσυχος και μη πετάγεσαι στον ύπνο σου.
  Αν δεν έγραψες την περιουσία σου στα παιδιά σου τόσο βιαστικά
  και παντρεύτηκαν και μετά σε ξέχασαν,ή έπεσαν σε σύζυγο
  δύσκολο, οπότε για να μην τον χάσουν, προτίμησαν να χάσουν
  εσένα.
  Ξέρετε πόσο κόσμο γνωρίζω έτσι;;;;;;
  Την ευτυχία σου λοιπόν εσύ την καθορίζεις κι όχι συνεταιρικά με άλλους.

 3. avatar ΔΙΟΓΕΝΗΣ Λυτταιος

  \'\'ΛΙΓΟ φαγε\'
  ΛΙΓΟ πιες,
  ΘΕΣΕ (=ξαπλωσε) ΚΑΛΑ ΚΟΙΜΗΣΟΥ \", λεμε στην Κρητη !

 4. avatar Με λένε Πινόκιο…..

  Με 50.0000 € το μήνα ,είμαι ευτυχής....

 5. avatar Αντίστα

  Δέκα χρόνια μνημόνια. Γα ...στε όλες οι κυβερνήσεις από το 74 και δώθε!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει