Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να αμαυρώνει την υστεροφημία του Τζον Μακέιν, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία ενισχύουν τις προσπάθειες υπεράσπισής του, όπως αναφέρει το «Politico».

Στην τελευταία του προσπάθεια ο Τραμπ προχώρησε σε μία νέα σειρά επιθέσεων κατά του προσφάτως θανόντα βετεράνου γερουσιαστή των Ρεπουμπλικάνων.

Οι επιθέσεις αυτές συνεχίστηκαν ακόμη και μετά την άσκηση κριτικής από τον Ρεπουμπλικάνο Γερουσιαστή Τζόνι Ίσακσον που καταλόγισε χθες στον Τραμπ «ανήθικη» συμπεριφορά, ενώ κι άλλοι Ρεπουμπλικάνοι προχώρησαν στην έκδοση ανακοινώσεων υπερασπιζόμενοι την μνήμη του Μακέιν.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Τραμπ ξεκαθάρισε στην διάρκεια της επίσκεψης του στο Οχάιο, ότι ο ίδιος δεν θα αλλάξει τις δημόσιες δηλώσεις του για τον Μακέιν, μόνο γιατί οι δηλώσεις αυτές κάνουν τους Ρεπουμπλικάνους να μην αισθάνονται άνετα.

Ο ίδιος δήλωσε χθες για τον Μακέιν ότι «ποτέ δεν του άρεσε ιδιαίτερα… και πιθανώς ποτέ δεν θα του αρέσει» ενώ του καταλόγισε -για ακόμη μια φορά- ότι παρέδωσε το ντοσιέ του Κρίστοφερ Στιλ στο FBI. Πρόκειται για μία αναφορά που δεν έχει επιβεβαιωθεί κι έχει ως σημείο αναφοράς ισχυρισμούς για τις σχέσεις μεταξύ του Τραμπ και της Ρωσίας.

Ο Τραμπ είπε επίσης, ότι ο Τζον Μακέιν είχε καταψηφίσει την κατάργηση της εφαρμογής του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας (Obamacare), ενώ ο ίδιος θεωρεί ότι «με τον τρόπο αυτό ο Μακέιν έπληξε το έθνος μας».

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ακόμη για τον Μακέιν, που εργάστηκε μαζί με τον ανεξάρτητο Γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς για την επέκταση των παροχών υγείας προς τους βετεράνους των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ότι «δεν κατόρθωσε να το επιτύχει αυτό για τους ήρωες βετεράνους και για το αρμόδιο υπουργείο κι αυτό το γνωρίζουν οι ίδιοι».

Ο πρόεδρος Τραμπ άσκησε κριτική και κατά της οικογένειας του Μακέιν, η οποία όπως είπε δεν τον ευχαρίστησε για την κηδεία του γερουσιαστή μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Του πρόσφερα το είδος της κηδείας που ήθελε, την οποία ως πρόεδρος, έπρεπε να εγκρίνω. Δεν με ενδιαφέρει αυτό. Δεν έλαβα ένα ευχαριστώ. Αλλά αυτό είναι εντάξει. Δεν ήμουν οπαδός του Τζον Μακέιν» είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

«Δε νομίζω ότι πρέπει να απαντάω σε αυτήν την ερώτηση, αλλά τα ΜΜΕ εξακολουθούν να με ρωτάνε: Ποια είναι η γνώμη σας για τον Τζον Μακέιν; Δεν ήταν ο τύπος του ανθρώπου που συμπαθούσα, αλλά κάποιοι τον συμπαθούν. Νομίζω ότι δεν έχω πρόβλημα με αυτό» συμπλήρωσε.

Οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ θεωρούνται ενδεικτικές της ελάχιστης σημασίας που δίνει στην προσπάθεια που καταβάλουν οι Ρεπουμπλικάνοι, προκειμένου ο ίδιος να σταματήσει τις επιθέσεις που κάνει κατά του Μακέιν και οι οποίες συνεχίζονται από το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Χθες, ο Ίσακσον υπεραμύνθηκε της μνήμης του Μακέιν, ο οποίος πέθανε τον περασμένο Αύγουστο, μετά την θητεία δεκαετιών που είχε στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα.

Ο Μακέιν εξακολουθεί να προκαλεί τον εκνευρισμό του προέδρου Τραμπ, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει μήνες, από τον θάνατό του.

Ο Ίσακσον δήλωσε στην συντηρητική ιστοσελίδα «The Bulwark» ότι η κριτική του προέδρου στον Μακέιν «με τρελαίνει» σημειώνοντας ότι: «η χώρα αξίζει καλύτερη μεταχείριση,» «η οικογένεια του Μακέιν αξίζει καλύτερη μεταχείριση, ενώ δεν με νοιάζει αν είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ».

Αμέσως μετά ο Ίσακσον δήλωσε ραδιοφωνικά στην πολιτεία της Γεωργίας ότι τα σχόλια του Τραμπ δείχνουν «την έλλειψη σεβασμού» που έχει για τον Μακέιν, αλλά και για άλλους βετεράνους.

«Αυτό που είπε είναι ελεεινό. Θα είναι ελεεινό κι αν το ξαναπεί σε επτά μήνες» δήλωσε ο ίδιος αναφερόμενος στην χρήση της ίδιας λέξης προεκλογικά από την Χίλαρι Κλίντον το 2016, για την περιγραφή των υποστηρικτών του Τραμπ.

Περίπου μία ώρα μετά, ο Τραμπ μιλούσε στο Οχάιο, ενώ επιτέθηκε κατά της μνήμης του βετεράνου γερουσιαστή των Ρεπουμπλικάνων στην Αριζόνα.

Μία εκπρόσωπος του Ίσακσον δήλωσε ότι τα σχόλια του γερουσιαστή, καλύπτουν και τα τελευταία επικριτικά σχόλια του Τραμπ για τον Μακέιν.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής που εκλέγεται στην Γεωργία δήλωσε ότι ελπίζει πως οι συνάδελφοί του θα τον υποστηρίξουν και θα μιλήσουν. «Ελπίζω ότι άλλα μέλη [της κοινοβουλευτικής ομάδας] θα μιλήσουν εκφράζοντας τις απόψεις τους, όταν το κρίνουν σκόπιμο».

Μέχρι στιγμής, η αντίδραση των Ρεπουμπλικάνων στις δηλώσεις του Τραμπ κατά του Μακέιν εξελίσσεται με αργό ρυθμό κι όχι συντονισμένα.

Ο Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ από τη Νότια Καρολίνα που ήταν ένας από τους πιο στενούς πολιτικούς συμμάχους του Μακέιν, προχώρησε σε αναρτήσεις στο Twitter μέσα στο Σαββατοκύριακο υπερασπιζόμενος τον Μακέιν, χωρίς ωστόσο, να προχωρήσει σε μία ευθεία αναφορά κατά του προέδρου Τραμπ.

Ο ίδιος την Δευτέρα, χαρακτήρισε την επιθετική ρητορική του Τραμπ κατά του θανόντα βετεράνου γερουσιαστή ως «ένα μεγάλο λάθος». Χθες, ο ίδιος προχώρησε ακόμη περισσότερο: «Τα προεδρικά σχόλια για τον Γερουσιαστή Μακέιν πληγώνουν τον ίδιο περισσότερο, από ότι την υστεροφημία του Γερουσιαστή Μακέιν» έγραψε ο Γκράχαμ.

«Συμβαίνει να γνωρίζω τον πρόεδρο και έχουμε μία καλή σχέση συνεργασίας. Μου αρέσει. Δεν μου αρέσει όταν λέει πράγματα για τον φίλο μου τον Τζον Μακέιν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γκράχαμ.

Πριν από την χθεσινή ομιλία του Τραμπ στο Οχάιο, ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία, Μιτς Μακόνελ έγραψε στο Twitter. «Ήταν ευλογία να υπηρετήσω μαζί με έναν σπάνιο πατριώτη και γνήσιο Αμερικανό ήρωα στην Γερουσία» χωρίς ωστόσο, να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στον Τραμπ.

Η διορισμένη Γερουσιαστής Μάρθα Μακσάλι που έχει την έδρα του Γερουσιαστή Τζον Μακέιν έγραψε στο Twitter: «Ο Τζον Μακέιν είναι ένας ήρωας της Αριζόνας και του είμαι ευγνώμων για τις υπηρεσίες που προσέφερε στην διάρκεια της ζωής του, αλλά και για την υστεροφημία του, τόσο για την χώρα μας, όσο και για την Αριζόνα. Ο καθένας πρέπει να αποδίδει στον ίδιο, αλλά και στην οικογένειά του, τον σεβασμό, τον θαυμασμό και την ειρήνη που τους αξίζει».

Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Μιτ Ρόμνεϊ από την Γιούτα δήλωσε ότι: «δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο πρόεδρος θα μπορούσε να δυσφημίσει για ακόμη μια φορά, έναν άνθρωπο τόσο υποδειγματικό, όσο ο φίλος μου Τζον Μακέιν».

Αρκετοί ήταν οι Ρεπουμπλικάνοι που δεν σχολίασαν τις εξελίξεις, καθώς η Γερουσία έχει διακόψει τις εργασίες της κατά την εβδομάδα που διανύουμε και πολλοί από τους γερουσιαστές βρίσκονται είτε στις εκλογικές τους περιφέρειες, είτε σε επισκέψεις που πραγματοποιούν στο εξωτερικό.

Την μνήμη του Μακέιν υπερασπίζονται και Δημοκρατικοί, καθώς ο ίδιος είχε συνταχθεί μαζί τους στην προσπάθεια να διατηρηθεί σε ισχύ το πρόγραμμα Obamacare, αλλά και για την ενεργοποίηση μεταρρυθμιστικής νομοθεσίας για την μετανάστευση.

Ωστόσο, ο Μακέιν ασκούσε δριμεία κριτική για τις επιλογές εξωτερικής πολιτικής του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, προκαλώντας την αντίδραση της ηγεσίας των Δημοκρατικών.

Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Κόρι Μπούκερ χαρακτήρισε ως «αποκρουστικές» τις επιθέσεις του Τραμπ κατά του Μακέιν, ενώ ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Τζακ Ριντ τις χαρακτήρισε ως «ελεεινές».