Λίγο πριν αποχαιρετίσουν το 2012, οι μισοί κάτοικοι του πλανήτη πιστεύουν ότι μέσα στο 2013 η διεθνής οικονομία θα βελτιωθεί. Πολλοί σκέφτονται μάλιστα να γιορτάσουν οικογενειακώς ή με φιλική παρέα την έλευση του νέου χρόνου, ώστε να ενισχυθεί η πίστη τους ότι θα καλυτερέψουν τα οικονομικά τους αλλά και η υγεία τους, αναφέρει δημοσκόπηση που δημοσίευσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η δημοσκόπηση του οίκου Ipsos καταγράφει ότι οι Ινδοί, οι Ινδονήσιοι οι Βραζιλιάνοι είναι πιο αισιόδοξοι για τη βελτίωση της παγκόσμιας οικονομικής κατάστασης το 2013, σε βαθμό μεγαλύτερο όλων των υπολοίπων. Στα τρία αυτά κράτη οι αισιόδοξοι για το θέμα αυτό ανέρχονται στα τρία τέταρτα του συνόλου.

Όμως λιγότερο από το ένα τρίτο των Βέλγων, των Ισπανών, των Γάλλων, των Πολωνών και των Ιταλών έχουν πίστη ότι του χρόνου η διεθνής οικονομία θα τα πάει καλύτερα.

«Υπάρχει πολλή αισιοδοξία για το μέλλον» σχολίασε η Κέρεν Γκότφριντ, η διευθύνουσα σύμβουλος στο ερευνητικό τμήμα του Ipsos Public Affairs, σημειώνοντας ότι το ποσοστό των αισιόδοξων σε σύγκριση με πέρυσι είναι αυξημένος κατά 8%.

Ενώ πολλοί εξακολουθούν να αμφιβάλλουν για με την παγκόσμια οικονομία, ποσοστό 80% των 18.500 που ρωτήθηκαν σε 24 κράτη απάντησαν αταλάντευτα ότι «προσωπικά το 2013 θα είναι από την άποψη της οικονομίας καλύτερο».

Παρέα με μεγαλύτερη δόση αισιοδοξίας, πολλοί άνθρωποι ανέφεραν ότι θέλουν να γιορτάσουν την έλευση του νέου έτους.

Ποσοστό 40% θα περάσει στο 2013 συνοδεία συγγενών ή φίλων ιδίως στη Σουηδία, τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική, την Κίνα αλλά και το Μεξικό, στο οποίο θέλουν να γιορτάσουν την παραμονή έλευσης του νέου έτους πιό πολλοί και από τους μισούς που δημοσκοπήθηκαν.

Λιγότερη διάθεση όλων για να κάνουν το ρεβεγιόν έχουν φέτος οι Ιάπωνες. Μόνον 13% των ερωτηθέντων θα κάνουν πάρτι και το ποσοστό ανεβαίνει περίπου στο 33% στη γειτονική Αυστραλία, τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και στη Ρωσική ομοσπονδία, στη Βρετανία επίσης.

Όσοι εορτάσουν σε Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Ινδονησία σκέπτονται να επιδείξουν φειδώ, καθώς λιγότερο από το 10% του συνόλου θα καταναλώσει αλκοόλ. Αντίθετα το 40% θα καταναλώσει αλκοόλ στη Σουηδία.

Το ποσοστό των καταναλωτών οινοπνευματωδών υποχωρεί στο 30% στη Γερμανία, στο Βέλγιο στην Πολωνία.

Ένα 14% των ερωτηθέντων προτάσσει το να βελτιώσει την υγεία του το 2013 ενώ ένα 12% ονειρεύεται ένα ταξίδι.

Περίπου τα 3/4 των Βραζιλιάνων, των Μεξικανών, των Αργεντίνων, των Νοτιοαφρικανών τέλος θεωρούν ως σπουδαιότερη όλων τη βελτίωση της προσωπικής οικονομικής τους κατάστασης μέσα στο νέο έτος.

Το ινστιτούτο Ipsos πήρε προσωπικές συνεντεύξεις σε Αργεντινή, Αυστραλία, Βέλγιο, Βραζιλία, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ιαπωνία, Ινδία, Ινδονησία, Ισπανία, Ιταλία, Καναδά, Κίνα, Μεξικό, Νότια Αφρική, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Ρωσική Ομοσπονδία, Σουηδία και, τέλος, Τουρκία.