Το Πεντάγωνο των ΗΠΑ αντιμετωπίζει τη χειρότερη περικοπή στον προϋπολογισμό του εδώ και 10 χρόνια, με τις πιθανές μειώσεις να ανέρχονται στο μισό τρισεκατομμύριο δολάρια για την επόμενη δεκαετία.

Κι όμως, οι ένοπλες δυνάμεις της Αμερικής βρήκαν κάπως το ποσό-μαμούθ των 10 δισ. δολαρίων για να προχωρήσουν σε αναβάθμιση του πυρηνικού τους εξοπλισμού στην Ευρώπη!

Ένα μέρος του στρατιωτικού προϋπολογισμού, περί τα 178 εκατ. δολάρια, κατευθύνεται σε τριετές συμβόλαιο με την Boeing για την ανακατασκευή της ουράς του πυρηνικού πυραύλου B61, κάνοντας την αναβαθμισμένη αυτή εκδοχή το πιο ακριβές όπλο μαζικής καταστροφής που γνώρισε ποτέ ο κόσμος.

Η νέα ουρά του Β61 είναι μέρος μόνο του μεγαλύτερου πακέτου βελτιώσεων που σκοπεύει το Πεντάγωνο να εισάγει στο πυρηνικό υπερόπλο, καθώς ισχυρίζεται ότι πρέπει να διατηρήσει το πυρηνικό του οπλοστάσιο ετοιμοπόλεμο για ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ανανέωση του συνόλου των εξαρτημάτων του Β61, εκτιμώμενου κόστους 10 δισ. δολαρίων.

Όπως εξηγεί ο Jeffrey Lewis του James Martin Center for Nonproliferation Studies, ειδικός στην πυρηνική βιομηχανία όπλων, οι ΗΠΑ διαθέτουν πυρηνικά όπλα έτοιμα για εμπλοκή σε μια ενδεχόμενη ατομική αναμέτρηση με τη Βόρεια Κορέα ή το Ιράν. Οι νέοι Β61 προορίζονται να αντικαταστήσουν τα 180 και πλέον προηγούμενα μοντέλα που είναι εγκατεστημένα σε αμερικανικές βάσεις της Δυτικής Ευρώπης.


Η Boeing εκσυγχρονίζει τον πυρηνικό B61 με τριετές συμβόλαιο με την αμερικανική αεροπορία αξίας 178 εκατ. δολαρίων.

Η επιλογή της Δυτικής Ευρώπης δεν στερείται βέβαια στρατηγικής σημασίας: «τα αναβαθμισμένα πυρηνικά αυτά όπλα προορίζονται να διασφαλίσουν τους ευρωπαίους συμμάχους μας ότι αν νιώσει ποτέ η Ρωσία την ανάγκη να εισβάλει, η Αμερική θα είναι εκεί με πανέτοιμο το πυρηνικό της οπλοστάσιο», υποστηρίζει ο Jeffrey Lewis.

«Η συνεχιζόμενη χρηματοδότηση είναι υψίστης σημασίας για τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια, σταθερότητα και αποτελεσματικότητα της προληπτικής πυρηνικής δύναμης του έθνους μας», ενημέρωνε πέρυσι το Κογκρέσο ο στρατηγός Robert Kehler, επικεφαλής της Στρατηγικής Διοίκησης των ΗΠΑ.

Έκθεση του 2008 του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ προειδοποιούσε μάλιστα ότι δεν θα πρέπει να υποεκτιμηθεί η «πολιτική αξία που δίνουν οι σύμμαχοι και φίλοι μας στα όπλα αυτά [πυρηνικά], το πολιτικό κόστος από την απόσυρσή τους, καθώς και η ψυχολογική επίπτωση από την παρουσία τους».

Είναι ξεκάθαρο ότι αυτές είναι οι ανάγκες που πιέζουν για την αναβάθμιση του πυρηνικού οπλοστασίου της Αμερικής, είναι ωστόσο αρκετά περίεργο το γεγονός ότι γίνεται τώρα, παρά την οικονομική πίεση που υφίσταται το Πεντάγωνο.


Το λογότυπο του αναβαθμισμένου πυρηνικού όπλου B61.

Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ο γενικός επιτελάρχης του αμερικανικού στρατού ανακοίνωσε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ότι σκοπεύουν να περικόψουν τα κόστη συντήρησης του στρατεύματος «κουτσουρεύοντας» τον αριθμό των στρατιωτών στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κι ενώ μέχρι τις 3 Ιανουαρίου 2013 το υπουργείο Άμυνας θα έχει απολέσει το 9,4% του προϋπολογισμού του, περισσότερα από 500 δισ. δολάρια σε βάθος δεκαετίας, αποφασίζει τώρα ακριβώς να προβεί στην ιδιαίτερα κοστοβόρα αναβάθμιση του αμυντικού πυρηνικού του προγράμματος.

Την ώρα που οι αμυντικές δαπάνες συρρικνώνονται, οι επιτελάρχες αποφασίζουν να ξοδέψουν ένα τεράστιο ποσό για την ανακατασκευή περισσότερων από 400 πυρηνικών πυραύλων. Τον Μάιο μάλιστα το συνολικό κόστος είχε εκτιμηθεί στα 6 δισ., ενώ τον Ιούλιο ανήρθε στα 10 δισ. δολάρια, ποσό που αγγίζει τα 2/3 αυτών που σκοπεύει να ξοδέψει η κυβέρνηση των ΗΠΑ για την αναβάθμιση όλων των πυρηνικών της όπλων για τα επόμενα 20 χρόνια!

Υπάρχουν βέβαια και φωνές που βλέπουν στην εσπευσμένη αναβάθμιση του πυρηνικού εξοπλισμού αργοπορίες ετών, που εκτινάσσουν το συνολικό κόστος, καθώς πλέον πρέπει να γίνουν όλες οι βελτιώσεις ταυτόχρονα…