Στην σύλληψη 55 ένοπλων Παλαιστίνιων στη κατεχόμενη Δυτική Όχθη με την κατηγορία της «τρομοκρατίας» προχώρησαν οι ισραηλινές αρχές σήμερα, μόλις λίγες ώρες μετά την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας ανάμεσα στην Χαμάς και το Ισραήλ, η οποία προβλέπει τον τερματισμό των πολύνεκρων εχθροπραξιών ανάμεσα στις δύο πλευρές στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι οι συλληφθέντες είναι μέλη διαφόρων ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων, στελέχη του επιχειρησιακού τομέα τους και κατηγορούνται ότι «επιδόθηκαν σε τρομοκρατική και βίαιη δράση».

Το Ισραήλ τονίζει της ανάγκης διεξαγωγής ερευνών στα κατεχόμενα εδάφη και διαμηνύει «ότι θα διατηρήσει την τάξη και θα αποτρέψει την εισχώρηση τρομοκρατών σε ισραηλινές κοινότητες».

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η Δυτική Όχθη τελεί υπό τον έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής του Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος έχει τη στήριξη των ΗΠΑ. Ωστόσο πολλοί κάτοικοί της είναι υποστηρικτές της ισλαμιστικής Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας και απορρίπτει μια μόνιμη ειρήνη με το Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε στις 14 Νοεμβρίου αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον της Χαμάς και άλλων ένοπλων οργανώσεων της Γάζας με σκοπό, όπως δήλωσε, να σταματήσει τις παλαιστινιακές επιθέσεις με ρουκέτες στο έδαφός του.

Στη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης «Αμυντικός Πυλώνας», δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από πυρά του στρατού, όταν αντι-ισραηλινές διαδηλώσεις στη Δυτική Όχθη εξελίχθηκαν σε σύγκρουση με το στρατό. Εξάλλου, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η χθεσινή βομβιστική επίθεση σε λεωφορείο στο Τελ Αβίβ, που προκάλεσε τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων, είναι πιθανόν να πραγματοποιήθηκε από παλαιστίνιους ενόπλους που εισχώρησαν στη Δυτική Όχθη για να προσεγγίσουν το στόχο τους.