Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε την εκεχειρία υποστήριξε ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς, Χάλεντ Μεσάαλ, επισημαίνοντας ότι εναπόκειται στο Ισραήλ να σταματήσει τη βία στην Λωρίδα της Γάζας.

«Δεν ζητήσαμε εμείς εκεχειρία», σημείωσε ο Μεσάαλ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κάιρο, προσθέτοντας ότι «εμείς δεν θέλουμε την κλιμάκωση».

«Αυτός που άρχισε τον πόλεμο πρέπει και να τον τελειώσει», επέμεινε ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς, παραδεχόμενος ότι η δολοφονία του ηγέτη του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς, Άχμεντ Τζαμπάρι ήταν ένα «επώδυνο πλήγμα». Υπογράμμισε, όμως, ότι το ηθικό των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας είναι «ακμαίο».

Ο Μεσάαλ σημείωσε, επίσης, ότι τα παλαιστινιακά όπλα αιφνιδίασαν το Ισραήλ, το οποίο δεν κατάφερε να επιτύχει τους σκοπούς του στη Γάζα. «Τα όπλα της αντίστασης έπιασαν τον εχθρό στον ύπνο», είπε χαρακτηριστικά στην ίδια συνέντευξη.

Απήθυνε δεν έκκληση για ενότητα, αναφέροντας ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να δώσουν ένα τέλος στον διχασμό τους, ενώ προειδοποίησε το Ισραήλ ότι θα διαπιστώσει ότι έκανε «λάθος» αν εξαπολύσει μια χερσαία επίθεση.

Ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς κάλεσε επίσης τις οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να «εκθέσουν τα εγκλήματα» του Ισραήλ στη Γάζα, ιδιαίτερα αυτά που, όπως είπε, διαπράχθηκαν κατά των παιδιών και των αμάχων.

Ο Μεσάαλ υπογράμμισε επίσης ότι το Ισραήλ πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα αν θέλει εκεχειρία στην σύγκρουση στη Γάζα.

Το Ισραήλ διέψευσε πάντως αμέσως την δήλωση του Μεσάαλ ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου ζήτησε εκεχειρία στη σύγκρουση στη Γάζα.

«Τα σχόλια της Χαμάς για μια κατάπαυση του πυρός, τα οποία υπονοούν ότι το Ισραήλ ικετεύει για μια εκεχειρία, είναι τόσο ακριβή όσο οι ισχυρισμοί της ότι κατέρριψε ένα F-15 ή ότι επιτέθηκε στην Κνεσέτ», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ισραηλινής κυβέρνησης.