Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ διέψευσε ξανά ότι το Ιράν προσπαθεί να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και δήλωσε πως η εποχή της πυρηνικής αποτροπής έχει παρέλθει προ πολλού. Ακόμα ανέφερε πως όποια χώρα συγκεντρώνει πυρηνικά όπλα είναι «διανοητικά καθυστερημένη».

«Η περίοδος και η εποχή της χρήσης πυρηνικών (όπλων) έχει παρέλθει. Οι πυρηνικές βόμβες δεν είναι πλέον χρήσιμες και όσοι συγκεντρώνουν πυρηνικά όπλα είναι πολιτικά οπισθοδρομικοί και είναι διανοητικά καθυστερημένοι», δήλωσε ο Αχμαντινετζάντ στους δημοσιογράφους σε συνάντηση για την προώθηση της δημοκρατίας, στη νήσο Μπαλί της Ινδονησίας.

«Το ιρανικό έθνος δεν επιδιώκει (να αποκτήσει) μία ατομική βόμβα, ούτε έχει ανάγκη να κατασκευάσει μία. Για την άμυνά μας δεν έχουμε ανάγκη από μία ατομική βόμβα», πρόσθεσε.

Ο Αχμαντινετζάντ υπογράμμισε πως αντιπρόσωποι κάθε κυβέρνησης και κάθε διεθνούς υπηρεσίας μπορούν να επισκεφθούν τη χώρα του για να επαληθεύσουν πως το Ιράν δεν κατασκευάζει πυρηνικά όπλα.

Ο Ιρανός πρόεδρος είπε πως είναι ανοικτός για συνομιλίες με τον Ομπάμα για την επικράτηση της ειρήνης σε όλον τον κόσμο, ενώ ζήτησε να κλείσουν όλες οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο εξωτερικό.

Η επανεκλογή του Ομπάμα δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε νέες διαπραγματεύσεις με το Ιράν για τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος, καθώς οι οικονομικές κυρώσεις έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητές στο θεοκρατικό καθεστώς. Ο αντίπαλος του Ομπάμα στις εκλογές Μιτ Ρόμνεϊ υποσχόταν πως θα τηρούσε πιο σκληρή στάση απέναντι στην Τεχεράνη, εάν επικρατούσε στην προεδρική αναμέτρηση.