Πριν από 84 χρόνια μια 11χρονη είχε δανειστεί από τη βιβλιοθήκη Shreve Memorial στο Λος Άντζελες το «Spoon River Anthology», ένα βιβλίο ποιημάτων του Edgar Lee Masters που εκδόθηκε το 1915.

Έπρεπε να επιστραφεί στη βιβλιοθήκη στις 14 Απριλίου του 1934, όπως αναφερόταν στη συνοδευτική κάρτα, πράγμα που δεν συνέβη ποτέ.

Προ ημερών ένας άνδρας που ήθελε να διατηρήσει την ανωνυμία του επισκέφθηκε τη βιβλιοθήκη και παρέδωσε το βιβλίο, το οποίο όπως είπε εντόπισε καθαρίζοντας το σπίτι της μητέρας του.

Στις οδηγίες που υπήρχαν στη συνοδευτική κάρτα αναφέρονταν πως η χρέωση σε περίπτωση καθυστερημένης επιστροφής του βιβλίου ήταν πέντε σεντς την ημέρα. Υπό φυσιολογικές συνθήκες δηλαδή, όπως αναφέρει η εφημερίδα Shreveport Times, θα έπρεπε να καταβληθεί πρόστιμο ύψους 1.500 δολαρίων. Το σημαντικότερο ωστόσο σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι το βιβλίο έστω και δεκαετίες μετά, βρέθηκε και επεστράφη.

Παρόλο που πρόκειται για πρώτη έκδοση, δεν είναι σε τόσο καλή κατάσταση οπότε το πιθανότερο είναι η αξία του να μην είναι μεγάλη, ανέφερε υπάλληλος της βιβλιοθήκης στο Associated Press.

Το «Spoon River Anthology» είναι μια συλλογή σύντομων επιτάφιων ποιημάτων σε ελεύθερο στίχο, όπου διακόσια δώδεκα πρόσωπα μιλούν για την ζωή και τα πάθη τους.
Όσο για την τύχη του συγκεκριμένου βιβλίου; «Το δέσιμό του έχει χαλαρώσει, οπότε αποσύρεται», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Facebook υπάλληλος της βιβλιοθήκης.