Μαροκινή οργάνωση κατάθεσε μήνυση στο Παρίσι κατά του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ για βασανισμό και βαρβαρότητα που υπέστησαν παιδιά στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα ο δικηγόρος της οργάνωσης Εμανουέλ Λιντό.

Η μήνυση στηρίζεται στον κανόνα της διεθνούς δικαιοδοσίας που επιτρέπει σε ένα κράτος να ασκήσει διώξεις στους δράστες ορισμένων εγκλημάτων (γενοκτονίες, εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας), ανεξάρτητα από το πού διαπράχθηκαν τα εγκλήματα αυτά ή την εθνικότητα των δραστών ή των θυμάτων.

Στη μήνυση που κατατέθηκε την Δευτέρα στο Παρίσι, η Μαροκινή Ένωση για την Προστασία των Παιδιών και την Αφύπνιση της Συνείδησης της Οικογένειας, επισημαίνεται πως ο ΟΗΕ περιέλαβε τη Συρία στη «λίστα της ντροπής», με τους πρωταγωνιστές των συγκρούσεων που στρατολογούν, εκμεταλλεύονται, κατακρεουργούν ή σκοτώνουν παιδιά.

Η οργάνωση αναφέρει ως παράδειγμα επιχείρηση που διεξήχθη στις 9 Μαρτίου στο χωριό ‘Αιν Αρούζ όπου τα κυβερνητικά στρατεύματα άρπαξαν όλα τα αγόρια ηλικίας 8 ως 13 ετών για να τα χρησιμοποιήσουν ως στρατιώτες ή ανθρώπινες ασπίδες.

Για την οργάνωση, αυτού του είδους οι πράξεις παραβιάζουν τη σύμβαση της Νέας Υόρκης για τα δικαιώματα των παιδιών, την οποία έχει επικυρώσει η Δαμασκός το 2003. Σύμφωνα με τη σύμβαση αυτή, η ποινική ευθύνη του σύρου προέδρου προκύπτει από το γεγονός ότι είναι εκείνος που έδωσε τη διαταγή.