Στη Νότια Οσετία μετέβη ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, με την ευκαιρία της τέταρτης επετείου από τον πόλεμο-αστραπή του Αυγούστου του 2008 μεταξύ της Ρωσίας και της Γεωργίας, για τον έλεγχο αυτής της αποσχισθείσας, φιλορωσικής περιοχής της Γεωργίας.

Ο Μεντβέντεφ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Νότιας Οσετίας Λεονίντ Τιμπίλοφ, που εκλέχθηκε στις αρχές Απριλίου έπειτα από πολλούς μήνες πολιτικής κρίσης, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η Γεωργία είχε εξαπολύσει επίθεση τη νύχτα της 7ης προς 8η Αυγούστου του 2008 για να ανακτήσει τον έλεγχο της Νότιας Οσετίας.

Η Ρωσία απάντησε με μια στρατιωτική επιχείρηση-αστραπή. Η σύρραξη τερματίστηκε έπειτα από πέντε ημέρες, ενώ η Μόσχα αναγνώρισε στις 26 Αυγούστου 2008 την ανεξαρτησία της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, μιας άλλης αποσχισθείσας περιοχής της Γεωργίας.

Εξάλλου σήμερα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είχε προετοιμάσει στα τέλη του 2006 προς τις αρχές του 2007 ένα σχέδιο βασιζόμενο στην υπόθεση μιας επίθεσης από τη Γεωργία εναντίον της Νότιας Οσετίας και είχε εκπαιδεύσει τοπικές πολιτοφυλακές.

«Υπήρχε σχέδιο, απ’ όσο γνωρίζω δεν είναι μυστικό», σημείωσε ο Πούτιν.

«Επιπλέον, στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου είχαν εκπαιδευτεί πολιτοφυλακές της Νότιας Οσετίας», πρόσθεσε ο ρώσος πρόεδρος.

Απαντώντας σε αυτές τις δηλώσεις, η Γεωργία εκτίμησε ότι αποδεικνύουν πως το Κρεμλίνο ευθύνεται για τη σύγκρουση του 2008.

«Μια τέτοια παραδοχή δεν είχε γίνει ποτέ πριν και είναι παράδοξο ότι ακόμη και σήμερα οι άνθρωποι διαφωνούν σχετικά με το ποιος ήταν ο επιτιθέμενος», δήλωσε ο επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Γεωργίας Γκίγκα Μποκερία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι με την ευκαιρία της επετείου επισκέφθηκε το στρατιωτικό κοιμητήριο του Τμπιλίσι για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα του πολέμου εκείνου, ενώ συναντήθηκε και με τις οικογένειες των νεκρών στρατιωτών.

Εκτός από τη Ρωσία, κάποια κράτη της Λατινικής Αμερικής και του Ειρηνικού έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας.