Ένα πήλινο δοχείο γεμάτο με χρυσά νομίσματα, χρονολογούμενο από τις Σταυροφορίες, βρέθηκε σε ένα αρχαίο ρωμαϊκό φρούριο στο Ισραήλ και η αξία του υπολογίζεται στα 500.000 δολάρια.

Τα νομίσματα είχαν θαφτεί από τους χριστιανούς στρατιώτες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη, όταν οι Σταυροφόροι δέχτηκαν επίθεση από έναν τεράστιο μουσουλμανικό στρατό. Το φρούριο καταστράφηκε τον Απρίλιο του 1265 από τις δυνάμεις των Μαμελούκων, ωστόσο ο θησαυρός έμεινε ανέπαφος.

«Τα νομίσματα βρίσκονταν σε ένα πήλινο δοχείο, το οποίο ήταν μερικώς σπασμένο. Θεωρούμε ότι το δοχείο ήταν ήδη σπασμένο και υπήρχε λόγος γι’ αυτό. Εάν έβλεπε κάποιος ένα σπασμένο δοχείο δεν θα επιχειρούσε να το πάρει. Επιπλέον, τα νομίσματα είχαν καλυφθεί από το χώμα. Κι εμείς αρχικά δεν καταλάβαμε ότι επρόκειτο για θησαυρό. Μόλις τα κοσκινίσαμε, άρχισε να διαφαίνεται ο χρυσός», τονίζει ο καθηγητής Oren Tal από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.

Ύστερα από εξονυχιστική έρευνα, οι αρχαιολόγοι διαπίστωσαν ότι τα νομίσματα προέρχονται από την αυτοκρατορία των Φατιμίδων της βορείου Αφρικής. Εντούτοις, είναι 200-300 χρόνια παλιότερα από το φρούριο, στο οποίο θάφτηκαν.

Τα νομίσματα κόπηκαν στην Τρίπολη και την Αλεξάνδρεια και είναι εξαιρετικά πολύτιμα. Κάθε νόμισμα αξίζει περίπου 5.000 δολάρια, σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz του Ισραήλ.

«Τα νομίσματα των Φατιμίδων είναι πολύ δύσκολο να μελετηθούν. Η διαδικασία αποκρυπτογράφησης τους είναι εξαιρετικά περίπλοκη», τονίζει καταληκτικά ο καθηγητής.