Τουλάχιστον 900 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας των εθνοτικών συγκρούσεων από τα τέλη Δεκεμβρίου στο Νότιο Σουδάν, οι οποίες αποτελούν τις χειρότερες βιαιότητες στη χώρα αφότου ανακηρύχθηκε η ανεξαρτησία της, προ ενός έτους, ανακοίνωσε η αποστολή του ΟΗΕ στην περιοχή.

Κορύφωμα των συγκρούσεων υπήρξε η επιδρομή που πραγματοποίησαν στα τέλη Δεκεμβρίου περίπου 6.000 ένοπλοι άνδρες Λου Νουέρ κατά της κοινότητας Πίμπορ και των περιχώρων της, τόπο κατοικίας της φυλής Μούρλε, στο κρατίδιο Ζονγκλέι.

Ο περιφερειάρχης της Πίμπορ, Τζόσουα Κόνι είχε κάνει τότε λόγο για 3.000 νεκρούς κατά τη διάρκεια της επιδρομής αυτής, απολογισμό που είχε αρνηθεί να επιβεβαιώσει η Αποστολή του ΟΗΕ στο Σουδάν (Minuss), η οποία στην έκθεσή της έκανε λόγο για «επιβεβαιωμένα 612 νεκρούς στις επιδρομές κατά της κοινότητας Μούρλε μεταξύ 23 Δεκεμβρίου και 4 Ιανουαρίου».

Η επιδρομή αυτή πυροδότησε μία σειρά επιθέσεων για αντίποινα κατά περιοχών που κατοικούνται από μέλη των Λου Νουέρ και Ντίνκα, των παραδοσιακών συμμάχων τους.

Η Minuss «κατέγραψε 276 νεκρούς ως συνέπεια των επιθέσεων κατά των κοινοτήτων Λου Νουέρ και Ντίνκα μεταξύ 27 Δεκεμβρίου και 4 Φεβρουαρίου», τονίζεται στην έκθεση του ΟΗΕ.

Η έκθεση του ΟΗΕ καλεί την κυβέρνηση του Νοτίου Σουδάν να επιταχύνει «δίνοντας τη μέγιστη προτεραιότητα» τις εργασίες της ερευνητικής επιτροπής για τις βιαιότητες στο Ζονγκλέι, καθώς πολλοί δράστες των βιαιοπραγιών είχαν υπογράψει το όνομά τους με γκραφίτι στους τοίχους, ή είχαν αναλάβει την ευθύνη των πράξεών τους μέσω του Διαδικτύου.

«Μία μακρόχρονη ατιμωρησία και η άρνηση να αντιμετωπισθούν ως εγκλήματα οι φόνοι, οι απαγωγές και άλλες βιαιότητες που σχετίζονται με ζωοκλοπές έχουν συμβάλλει αναμφίβολα στη σειρά επιθέσεων και αντεπιθέσεων για αντίποινα», εκτιμά η Minuss.

Οι συγκρούσεις μεταξύ εθνοτήτων, οι οποίες έχουν οξυνθεί έπειτα από τις δύο δεκαετίες του εμφυλίου πολέμου, που τροφοδότησαν το ιστορικό μίσος εναντίον τους και συχνά χρησιμοποιούνται ως μοχλό πίεσης από το Χαρτούμ, αποτελούν μία από τις πρώτιστες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει το Νότιο Σουδάν από την ημέρα που απέκτησε την ανεξαρτησία του, τον περασμένο Ιούλιο.