Ο βρετανός πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ θα κυκλοφορήσει αύριο την αυτοβιογραφία του, η οποία αναμένεται από πολλούς επικριτές της πολιτικής του και ιδίως εκείνους οι οποίοι τον κατηγορούν για την βρετανική στρατιωτική δέσμευση στο Ιράκ.

Το περιεχόμενο του βιβλίου, με τίτλο «A Journey» έχει κρατηθεί μυστικό από τον εκδοτικό οίκο, Random House, έως την ημερομηνία κυκλοφορίας του σε όλον τον κόσμο.

Κανένα απόσπασμα δεν έχει εκ των προτέρων δημοσιευθεί, σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει συνήθως, και τα μέσα ενημέρωσης δεν έχουν λάβει αντίγραφο του βιβλίου για να κάνουν κριτική πριν από την κυκλοφορία.

Σύμφωνα με την Sun, η οποία επικαλείται πηγή την οποία δεν κατονομάζει, ο Τόνι Μπλερ, επικρίνει στο βιβλίο του τον Γκόρντον Μπράουν για το ότι προκάλεσε την ήττα του Εργατικού Κόμματος στις εκλογές του περασμένου Μαΐου. Το Εργατικό Κόμμα αρνήθηκε να σχολιάσει αυτές τις πληροφορίες.

Ο Τόνι Μπλερ θα υπογράψει το βιβλίο του υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας στο Λονδίνο, στις 8 Σεπτεμβρίου, σε ένα βιβλιοπωλείο στο Πικαντίλι στο κέντρο του Λονδίνου, ενώ πολλές οργανώσεις, όπως οι ειρηνιστές της Stop the War έχουν προγραμματίσει διαμαρτυρία.

Ο κ. Μπλέρ σκοπεύει να διαθέσει όλα τα έσοδα από τα απομνημονεύματά του σε ένα κέντρο αποκατάστασης για τους τραυματισμένους στρατιώτες της βρετανικής βασιλικής λεγεώνας, είχε δηλώσει ένας εκπρόσωπος του στα μέσα Αυγούστου.

Το βιβλίο είναι το νούμερο 11 στη λίστα των μπεστ-σέλερ της ιστοσελίδας Amazon UK, η οποία αρνήθηκε να διευκρινίσει των αριθμό των αντιτύπων που έχουν προ-πωληθεί.