Έρευνα ξεκίνησε ο ισραηλινός στρατός σχετικά με τη μετάδοση βίντεο που δείχνουν Ισραηλινούς στρατιώτες να μην αντιδρούν την ώρα που Ισραηλινοί έποικοι βάλλουν κατά Παλαιστινίων.

Τα βίντεο κατέγραψαν μέλη της ισραηλινής οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων B’Tselem στη διάρκεια συμπλοκών, με τη ρίψη πετρών, μεταξύ εποίκων του οικισμού Γιτζχάρ και Παλαιστινίων κατοίκων του χωριού Ασίρα αλ Κιμπλίγια, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης.

Ο στρατός επιβεβαίωσε ότι οι στρατιωτικοί αυτοί είχαν πάει εκεί για να δώσουν τέλος στις συμπλοκές μεταξύ Ισραηλινών εποίκων και Παλαιστινίων.

Στο ένα βίντεο παρουσιάζονται δύο έποικοι να πυροβολούν με τουφέκι Μ16 προς την κατεύθυνση ενός Παλαιστίνιου που πετούσε πέτρες, ο οποίος καταρρέει αφού χτυπήθηκε στο κεφάλι.

Στο άλλο βίντεο, το οποίο έχει ληφθεί από διαφορετική γωνία, ένας τρίτος έποικος πυροβολεί με πιστόλι προς τους Παλαιστίνιους, την ώρα που τρεις στρατιώτες βρίσκονται κοντά χωρίς να αντιδρούν.

Η B’Tselem κατήγγειλε το περιστατικό στην αστυνομία με αίτημα την άσκηση δίωξης κατά αυτών που πυροβολούν, όπως και στην στρατονομία με αίτημα τη διεξαγωγή έρευνας για τον «μη σεβασμό από τους στρατιώτες της υποχρέωσής τους να προστατεύουν τους Παλαιστίνιους από τη βία των εποίκων».

Δείτε το ένα από τα βίντεο