Με τον υδράργυρο να είναι έτοιμος να καταποντιστεί καθώς η βαρυχειμωνιά κοντοζυγώνει, κάποιοι αναρωτήθηκαν αν υπάρχει κανονισμός και τι προβλέπει για τις συνθήκες εργασίας στο κρύο.

Το θέμα δεν είναι ξεκάθαρο, στη Βρετανία πάντως, παρά το γεγονός ότι κι εκεί δεν διευκρινίζεται ακριβώς πόσο κρύο θεωρείται κρύο, υπάρχει μια κρατική οδηγία που μιλά για 16 βαθμούς Κελσίου σε κλειστά περιβάλλοντα, ή 13 βαθμούς αν ο εργαζόμενος κάνει χειρωνακτική εργασία.

Ο κανονισμός Workplace Regulations 1992 υποχρεώνει μάλιστα τους εργοδότες να κρατούν τη θερμοκρασία σε αποδεκτά επίπεδα και να παρέχουν στους υπαλλήλους τους καθαρό και φρέσκο αέρα. Λέει χαρακτηριστικά, αν και σχετικά αφηρημένα, πως «κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας, η θερμοκρασία σε όλους τους χώρους μέσα στα κτίρια πρέπει να είναι σε λογικά επίπεδα».

AP_17087590732162

Ποια είναι όμως η «λογική θερμοκρασία»; Εξαρτάται, μας λέει, από τη φύση της δουλειάς αλλά και τις περιβαλλοντικές συνθήκες του χώρου εργασίας. Αυτό που είναι λογικό για έναν φούρνο, ας πούμε, δεν είναι για ένα γιαπί.

Το θέμα παραμένει σκοπίμως ασαφές, λένε συνδικαλιστικοί φορείς της Αγγλίας, οι οποίοι θα καλωσόριζαν μια πιο ρητή νομοθεσία γύρω από την ελάχιστη θερμοκρασία στον χώρο εργασίας. Η κατώτατη θερμοκρασία των 16 βαθμών Κελσίου για εσωτερικά περιβάλλοντα κρίνεται από κάποιους χαμηλή, την ίδια ώρα που δεν ορίζεται ανώτατη επιτρεπτή θερμοκρασία ούτε για εσωτερικές ούτε για εξωτερικές εργασίες. Ούτε και μίνιμουμ τιμή για τις εξωτερικές δουλειές στο κρύο…