Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε σήμερα να ξεκινήσει μία «ανεξάρτητη έρευνα» για να διευκρινιστούν τα αίτια των βίαιων επεισοδίων που σημειώθηκαν μετά τη λήξη ποδοσφαιρικού αγώνα στο Πορτ Σαΐντ της Αιγύπτου, στα οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 74 άνθρωποι.

«Ελπίζω μία άμεση και ανεξάρτητη έρευνα να ρίξει φως στα αίτια του τραγικού αυτού συμβάντος», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον σε ανακοίνωσή της.

«Όπως όλα τα αθλήματα, το ποδόσφαιρο μπορεί να προκαλέσει έντονα πάθη, όμως τα γεγονότα που είδαμε χθες στο στάδιο είναι εντελώς απαράδεκτα», επεσήμανε από τη μεριά της η Ανδρούλα Βασιλείου, ευρωπαία επίτροπος για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Πολυγλωσσία, τον Αθλητισμό και τη Νεολαία.

Στο μεταξύ ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Καμάλ αλ Γκανζούρι ανακοίνωσε σήμερα ότι έκανε δεκτή την παραίτηση του κυβερνήτη του Πορτ Σαΐντ.

Ο Γκανζούρι δήλωσε ενώπιον του αιγυπτιακού κοινοβουλίου, το οποίο έχει συνέλθει εκτάκτως, ότι ο κυβερνήτης υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία έγινε δεκτή.

Παράλληλα ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός επεσήμανε ότι στο πλαίσιο των μέτρων που ελήφθησαν έπαψε και τη διοίκηση της αιγυπτιακής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου.

«Παύθηκαν ο πρόεδρος και τα μέλη του συμβουλίου της ομοσπονδίας», δήλωσε, προσθέτοντας ότι κλήθηκαν να καταθέσουν για τα γεγονότα.

Νωρίτερα σήμερα παύτηκε και ο επικεφαλής των υπηρεσιών ασφάλειας του Πορτ-Σαΐντ, Ισάμ Σαμάκ, ενώ και άλλοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας της πόλης τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.