Οι μεγάλες αρπαγές των Ναζί

Τα πιο γνωστά έργα τέχνης που έπεσαν θύματα του... «φιλότεχνου» Τρίτου Ράιχ


ΚΟΣΜΟΣ
12:37
18/01/2012
Οι μεγάλες αρπαγές των Ναζί
22
loading

Ένα από τα «θύματα» του Ναζισμού, ήταν και τα έργα τέχνης. Παρόλο που ο ίδιος ο Χίτλερ είχε ασχοληθεί με τη ζωγραφική, η περίοδος που βρέθηκε στην εξουσία είναι ίσως μια από τις χειρότερες στην Ιστορία των τεχνών. Και αυτό γιατί κατά τη διάρκεια του πολέμου υπολογίζεται ότι πάνω από 750.000 έργα εκλάπησαν.

Πίνακες ανεκτίμητης αξίας δημοπρατήθηκαν για ελάχιστα χρήματα δημιουργώντας πλήθος προβλημάτων μεταξύ των φιλότεχνων που ακόμη και σήμερα δεν έχουν επιλυθεί. Οι αρχικοί ιδιοκτήτες των έργων τα ζητούν πίσω από αυτούς που τα αγόρασαν από τους Ναζί. Η διαδικασία αυτή ωστόσο είναι περίπλοκη και χρονοβόρα.

Ακολουθούν 10 από τα πιο γνωστά έργα τέχνης που υπήρξαν «θύματα» των Ναζί, καθώς και η ιστορία τους.

Saint Justa and Saint Rufina - Μουρίλο

Το 1943 οι συμμαχικές δυνάμεις σχημάτισαν μια ειδική ομάδα που στόχο είχε να προστατεύει αντικείμενα τέχνης και μνημεία κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων. Τα μέλη της ομάδας έλαβαν το προσωνύμιο «Monuments Men», (Άνδρες των Μνημείων). Η οργάνωση αυτή εξακολουθεί να υπάρχει και σήμερα και στόχος της είναι η εύρεση και η επιστροφή κλεμμένων έργων.

Σχετικά πρόσφατα ένα μέλος της ερευνούσε την υπόθεση ενός πινάκα του Μουρίλο που είχε κλαπεί από τους Ναζί. Η προσοχή του στράφηκε στο μουσείο Meadows του Ντάλας των ΗΠΑ το οποίο κατέχει πλήθος έργων ισπανών ζωγράφων, όπως είναι και ο Μουρίλο. Μετά από ενδελεχή έρευνα αποκαλύφθηκε ότι στην κατοχή του είχε και το επίμαχο έργο. Η ταυτοποίηση έγινε με έναν κωδικό που υπήρχε στο πίσω μέρος του κάδρου και είχε δηλωθεί ως κλεμμένο έργο από τη συλλογή της οικογένειας των Ρότσιλ. Ακολούθησε ένας δικαστικός αγώνας που ολοκληρώθηκε με την επαναγορά του έργου από το μουσείο έπειτα από δημοπρασία. Η αξία του εκτιμάται στα 10 εκατ. δολάρια.

Painter on the Road to Tarascon - Βίνσεντ βαν Γκογκ

Στο στόχαστρο των Ναζί βρέθηκαν έργα τέχνης που σύμφωνα με τον Χίτλερ προέρχονταν από «εκφυλισμένους» καλλιτέχνες που δεν προέρχονταν από την άρια φυλή. Ένας από αυτούς ήταν και ο Βίνσεντ βαν Γκογκ.

Το συγκεκριμένο έργο του ολλανδού καλλιτέχνη κάηκε και είναι ένα από τα πιο γνωστά έργα που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου. Πρόκειται για ένα πορτραίτο του ζωγράφου που απεικονίζεται να ταξιδεύει.

Portrait of Dr. Gachet - Βίνσεντ βαν Γκογκ

Ο πίνακας αυτός βρισκόταν εκτεθειμένος από το 1911 στο γερμανικό μουσείο Städel και κατασχέθηκε το 1937. Ωστόσο γλίτωσε από την καταστροφή καθώς ο Hermann Göring, ένας από τα ηγετικά στελέχη του κόμματος των Ναζί, αντιλήφθηκε την αξία του και αποφάσισε να τον πουλήσει.

Έτσι βγήκε σε δημοπρασία και αγοράστηκε από έναν γερμανό συλλέκτη, ο οποίος λίγο αργότερα τον πούλησε σε έναν πλούσιο Εβραίο, τον Siegfried Kramarsky για 53.000 δολάρια. Αυτός πήρε μαζί του τον πίνακα στη Νέα Υόρκη όπου και πήγε το 1938 για να αποφύγει τη σύλληψη.

Στις 15 Μαΐου του 1990, η οικογένεια του Siegfried τον πούλησε για 82,5 εκατ.δολάρια σε έναν ιάπωνα επιχειρηματία. Ήταν το πιο ακριβό έργο που είχε αγοραστεί ποτέ, μέχρι τότε.

Μια δεύτερη εκδοχή του πορτραίτου που φιλοτέχνησε ο βαν Γκογκ βρίσκεται στο μουσείο του Ορσέ στο Παρίσι.

Portrait of Adele Bloch-Bauer I - Κλιμτ

Το 1904 Ferdinand Bloch-Bauer είχε προσλάβει τον Κλιμτ για να φιλοτεχνήσει το πορτραίτο της γυναίκας του, που ονομάζονταν Adele. Τρία χρόνια πέρασαν για να ολοκληρωθεί το σχέδιο σε καμβά. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, κατασχέθηκε μαζί με πολλά άλλα αντικείμενα που άνηκαν στον Ferdinand Bloch-Bauer.

Ο πίνακας παρέμεινε στην κατοχή της αυστριακής κυβέρνησης μέχρι το 1998 οπότε και πάρθηκε η απόφαση να επιστραφούν όλα τα έργα τέχνης που είχαν παρανόμως κατασχεθεί από τους Ναζί αφού αποδειχθεί δικαστικά ότι άνηκαν σε κάποιους.

Έτσι ο πίνακας επιστράφηκε τελικά στην οικογένεια των Block-Bauer το 2006.

Altarpiece of Veit Stoss - Φάιτ Στος

Ο γερμανός γλύπτης Φάιτ Στος φιλοτέχνησε τη θρησκευτική αυτή παράσταση σε εκκλησία της Κρακοβίας. Παρόλο που είχε αφαιρεθεί από το ναό και είχε κρυφτεί πριν την εισβολή των Γερμανών στην Πολωνία, οι Ναζί κατάφεραν και το εντόπισαν. Φυλάσσονταν στο κάστρο της Νυρεμβέργη μέχρι την επανάκτηση του από τους Συμμάχους.

Ο εθνικός αυτός θησαυρός της Πολωνίας επιστράφηκε άμεσα και το 1957 επανατοποθετήθηκε στην εκκλησία St. Mary στην Κρακοβία.

Place de la Concorde - Έντγκαρ Ντεγκά

Ανάμεσα στα έργα τέχνης που πήραν οι Σοβιετικοί μετά την είσοδο του Κόκκινου Στρατού στο Βερολίνο ήταν και αυτός ο πίνακας του Ντεγκά. Πολλά από τα έργα τέχνης που έφυγαν τότε από το Βερολίνο, είχαν ήδη κλαπεί από τους Γερμανούς και είτε στόλιζαν σπίτια ηγετικών φυσιογνωμιών του Τρίτου Ράιχ, είτε είχαν αποθηκευτεί με σκοπό τη μελλοντική τους πώληση.

Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, έγινε ευρέως γνωστό ότι πολλά από τα έργα αυτά βρίσκονταν στην κατοχή του μουσείου του Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη. Το 1995 το μουσείο διοργάνωσε έκθεση με τίτλο «Η αποκάλυψη κρυμμένων θησαυρών» με 74 έργα που εκτίθονταν για πρώτη φορά. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και το έργο αυτό του Ντεγκά που μέχρι τότε θεωρούνταν χαμένο. Μέχρι σήμερα παραμένει στην ιδιοκτησία του Ερμιτάζ.

The Astronomer - Γιαν Βερμέερ

Ο ίδιος ο Χίτλερ ήταν μεγάλος θαυμαστής του ολλανδού ζωγράφου Βερμέερ και είχε θέσει στόχο να αποκτήσει όλα τα έργα του. Ο «Αστρονόμος» βρίσκονταν στην ιδιοκτησία ενός Γάλλου, του Έντουαρντ Ρότσιλ και εκλάπη από τους Ναζί μετά την εισβολή στη Γαλλία. Ο πίνακας έγινε ένα από τα αγαπημένα έργα του δικτάτορα που σκόπευε μάλιστα να εκθέσει σε περίοπτη θέση στο μουσείο που σχεδίαζε. Το πίσω μέρος μάλιστα του κάδρου είναι σφραγισμένο με μία σβάστικα.

Ο πίνακας επεστράφη στον αρχικό ιδιοκτήτη του μετά το τέλος του πολέμου. Το 1982 δωρίστηκε στο μουσείο του Λούβρου, όπου και βρίσκεται σήμερα.

Amber Room - Andreas Schlüter

Ο γλύπτης και αρχιτέκτονας Andreas Schlüter είχε σχεδιάσει το συγκεκριμένο δωμάτιο στις αρχές του 17ου αιώνα χρησιμοποιώντας κεχριμπάρι(!), στο παλάτι του Charlottenburg, στο Βερολίνο όπου διέμενε τότε ο πρώτος βασιλιάς της Πρωσίας. Πολύτιμοι λίθοι, πίνακες και χρυσάφι διακοσμούσαν το δωμάτιο αυτό.

Το 1755 η βασίλισσα της Ρωσίας, Ελίζαμπεθ, μετέφερε το δωμάτιο στο παλάτι Catherine στη Ρωσία. Πολλές ανακαινίσεις πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα. Το δωμάτιο έφτασε σε έκταση 55 τετραγωνικών μέτρων και περιείχε πάνω από 6 τόνους κεχριμπάρι.

Ο Χίτλερ γνώριζε για το συγκεκριμένο δωμάτιο και έβαλε στόχο να το μεταφέρει στη Γερμανία. Μετά την κατάληψη του Λένιγκραντ, έστειλε μια ομάδα προκειμένου να αποσυναρμολογήσουν το δωμάτιο ώστε να σταλεί στη χώρα τους. Μέσα σε 27 κιβώτια τα κομμάτια του παλατιού στάλθηκαν στην πόλη Königsberg.

Στις 21 Ιανουαρίου του 1945, δόθηκε η εντολή από τον Χίτλερ πολλά από τα έργα να μεταφερθούν σε άλλες θέσεις. Αργότερα, η πόλη που βρισκόταν μέχρι εκείνη τη στιγμή τα κιβώτια βομβαρδίστηκε. Η τύχη των κιβωτίων αυτών αγνοείται από τότε και παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Madonna of Bruges - Μιχαήλ Άγγελος

Η «Παναγιά της Μπριζ», είναι ένα από τα αριστουργήματα του διάσημου καλλιτέχνη Μιχαήλ Άγγελου. Το γλυπτό φτιαγμένο από μάρμαρο, είναι το μοναδικό έργο του καλλιτέχνη που βρέθηκε εκτός της Ιταλίας, όσο αυτός ζούσε. Είχε αγοραστεί από μια οικογένεια εμπόρων από την βελγική πόλη Μπριζ.

Το 1944 οι γερμανοί στρατιώτες υποχωρώντας από την περιοχή πήραν μαζί τους το γλυπτό κρυμμένο μέσα σε στρώματα. Δύο χρόνια αργότερα βρέθηκε από τις Συμμαχικές Δυνάμεις και επιστράφηκε στην Μπριζ.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

22
σχόλια
 1. avatar Andreas

  Και για να τελειωσω λοιπον: καλα τα ειπε ο ιστορικος ο αγγλος: οσο επεφτε το παραδακι και ειχαμε να δανειζομαστε φτηνα απο τραπεζες να παμε διακοπουλες ηταν ολα μελι-γαλα με τους γερμανους! Μολις μας ειπαν, ρε παιδια ΠΑΡΑΓΕΤΕ και κατι περαν απο τους......ΔΥ που ολοι μερα,......παραφουν, να τα κακα και οι αναμνησεις!
  Δεν πειραζει λοιπον η Ιτσορια παντα μιλαει για ολους ομως! Και η ιστορια θα γραψει ΓΙΑΤΙ πεσαμε σε τετοια κριση: μαλλον γιατι σε ηθικη και σε ωχαδερφισμο ξεπερασαμε καθε λαο! Εμπρος λοιπον ριξτε αρνητικες! Απλα ο αγγλος ιστορικος τα ειπε στανταρ!
  Θελβ να ξερω τοσα χρονια που χρησιμοποιουσατε μιξερ κλπ γερμανικης εταιριας,.....πως ανεχοσασταν να συνδιαλεγεστε λοιπον με τετοια.....καθαραματα (που λενε μερικοι εδω μεσα δηλαδη).

 2. avatar Andreas

  Πωπωπω χολη παλι για καθε τι! Ρε σεις διαβαστατε προχτες για 2 εληνες ...πατριωτες αρχαιοκαπηλου που πιασαν; Αμ δεεεε!
  Τωρα βεβαια μας φταινε οι Γερμανοι, γιατι ανεχονται και μας μιλανε ακομα! Αλλα ας πατε ντε σε Εγγλεζακια να ζητησετε τα μαρμαρα τωρα που εχουν κι αγωνες; Μονο μαγκιες σε αυτους που τοσα χρονια μας ετσαζαν χρηματα με επιδοτησεις ειμαστε, σαν κακομαθημενα παιδακι που τους πηραν το γλυφιτσουρακι! Μια ζωη μεγαλα λογια στο ιντερνετ και σε εκλογες ψηφηζαμε.....συμφερον! ΚΑΛΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ λοιπον!
  Τωρα οσοι μιλανεγια φυλες κλπ, με το συλλογιμσο τους, εχουνν δικιο και οι αλλοι που μας λενε πως 400 χρονια ουουουου! Γιατι να ανοιξουμε λιγο εγκυκλοπαιδειες να μαθουμε, οχι ο,τι θελει ο καθενας λεει!
  Ξαναλεω λοιπον καθαρματα οι ναζι ναι, αλλα αν ειστε....μαγκες τραβατε στο νησι που εδρευει η Στανταρ και Πουρς να της τα πειτε! Εμ οι Γερμανοι βαζουν λεφτα και χανουν, εμ θα ακουνε και αγενεις απο πανεξυπαν παιδακια!
  Υ.Γ, Για διαβαστε την Περσεπολη που την εκαψε ο...εκπολιτιστης Μεγας Αλεξανδρος, ΤΙ πλουτο και τεχνες ειχε; Δεν ισοπεδωνω τιποτα, αισχη και φρικτοι οι Ναζι,αλλα εδω να μιλαμε γιααιωνιους κλεφτες, εμεις που αν δεν ερχοταν ο Οθωνας η Αθηνα θα ηταν ακομα ενα κ....χωρι, ε χανουμε τη λογικη!

 3. avatar annamou

  παλι καλα που δεν κατεστρεψαν την Ακροπολη ναλεμε!!!\"ευτυχως\" ο Χιτλερ ηταν λατρης του αρχαιου πολιτισμου μας...

 4. avatar trospeg3

  γερμαναραδες.υπαιτιοι για δυο παγκοσμιους πολεμους και ξεκινανε και τον τριτο.τυχαιο?Υ.Γ ωραιοι πινακες..

 5. avatar Eva

  η περίοδος που βρέθηκε στην εξουσία είναι ίσως μια από τις χειρότερες στην Ιστορία των τεχνών. Και αυτό γιατί κατά τη διάρκεια του πολέμου υπολογίζεται ότι πάνω από 750.000 έργα εκλάπησαν.
  ΜΙΑ ΖΩΉ ΚΛΈΦΤΕΣ!!!ΣΕ ΌΛΑ ΤΑ ΕΠΊΠΕΔΑ!!!!

 6. avatar MARIGO

  χαχα!! Εγώ πάντως γελάω με τα σχόλια του επιχειρηματία..

 7. avatar Lina

  ένα έχω να πω για τον επιχειρηματία : αν το τρολλινγκ είναι τέχνη εσύ είσαι ο πικάσο της!! να δούμε ποτέ θα το καταλάβουν και οι υπόλοιποι!

 8. avatar angel

  για τη βόλτα που λέγαμε ? άρια είμαι, από πατέρα ξανθό και γαλανομάτη

 9. avatar Pave Low

  το ίδιο είναι η οκνηρία και η αλαζονεία
  είναι πραγματικά για λύπηση το ότι παρουσιάζεστε σαν πετυχημένος και πιασμένος πίσω από ένα προφίλ στο ίντερνετ.

 10. avatar angel

  μια φορά από μετριοφροσύνη........σου έβαλα θετική πάντως....θα με πας βόλτα με το τζετ ?

 11. avatar Pave Low

  άποψη οφείλεται να έχετε κύριε είναι δικαίωμα σας
  δεν είναι θάρρος είναι θράσος δεν ξέρω και ούτε με νοιάζει η οικονομική σας κατάσταση την οποία συνέχεια επικαλείστε μπράβο σας.
  είστε σίγουρα ευγενής και αυτό φενεται από τον τρόπο που απαντάτε.

 12. avatar Samios

  ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑ,ακόμα να ανακαλέσεις για το Αφγανιστάν και την αύξηση της παραγωγής ΟΠΙΟΥ!Τι θα γίνει?Εκτός απο θρασύς και εριστικός (αποδεδειγμένα,δεν πιστεύω να προσβάλλεσαι?),είσαι και λιγόψυχος?Άντε λοιπόν,ΑΝΩΤΕΡΕ,παραδέξου πως οι Η.Π.Α. τελικά ΔΕΝ \"απελευθέρωσαν\" την χώρα!Και μετά,αν μπορείς,να μιλήσουμε και για το πόσο ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ καλλιτέχνης ήταν ο πρόγονός σου!

 13. avatar andrew

  Ειδικά το \"ευφυής\",διακρίνεται ολοκάθαρα...άλλωστε αν δεν ήσουν δεν θα καρφωνόσουν!
  Τώρα,πλούσιος και να ασχολείται με αυτά τα τετριμένα...,κομματάκι δύσκολο το βλέπω...,αλλά εκτός απο πλούσιος,είσαι και εύπορος όπως λες...
  Πες μας λοιπόν,τι \'αλλο είσαι...???

 14. avatar Georgios Syriotis

  σπουδαίος άνθρωπος για να είσαι πρέπει να είσαι πρώτα άνθρωπος, όταν όμως λες, ότι ο Χίτλερ ότι έκανε το έκανε για ανάδειξη η προστασία του αρίας ράτσας η πολιτισμού δεν έχει καμία σχέση με ανθρωπιά, δεν υπήρξε ποτέ άρια φυλή ούτε πολιτισμός από χιλιαδεω χρόνια η Γερμανία είταν ένα πέρασμα διαφόρων λαών και αυτοί που την κατικούν τώρα δεν παύουν να είναι οι απόγονοι αυτών το λαών δηλαδή μπάσταρδοι η άρια φυλή είταν μια δηκαιολογία για να σας πιάσει η πλέιση εγκεφάλου

 15. avatar Georgios Syriotis

  Γερμανός είσαι τίποτα παραπάνω

 16. avatar spirosg

  επιχειρηματία αυτό που έκανε η γερμανία δν είναι από την αγάπη στην τέχνη, αλλά το ίδιο με ότι έκαναν παλιά οι ούνοι οι σάξονες οι γότθοι όταν σφάζανε αθώους κ επιτίθονταν σε πλούσιες χώρες, πλιάτσικο.. κ αυτό είναι μέρος της ιστορίας τους κ στο dna τους δν αλαζει εύκολα

 17. avatar petros

  εχω παρακολουθησει αρκετες συνομιλιες σας κυριως σε θεματα που αφορουν τον ΄ΣΠΟΥΔΑΙΟ\' ανθρωπο Αδολφο Χιτλερ...δεν ειχα σκοπο να σσς γραψω και δεν σκοπευω να το ξανακανω γιατι πολυ απλα δεν πιστευω οτι αξιζετε τετοια προσοχη...Ειμαι σιγουρος οτι ειστε ενας μορφωμενος ανθρωπος και φαινετε απο το τροπο που παρουσιαζετε τισ αποψεις σας..ομως αυτο που καταλαβαινω για εσας ειναι οτι ειστε ενας ανθρωπος που του αρεσει υπερβολικα η γερμανικη λογοτεχνια εκεινων των χρονων....ολεσ οι ιδεες σας, απορρεουν απο εκει μεσα...ο Χιτλερ ηταν σωτηρας,ο μεσωλαβητης για την διασωση μνημιων(δεν αναφερομαι καν στην ανατιναξη τησ ακροπολης) και κατι παρομοια προσωνυμια...για να εχετε μια ολοκληρωμενη αποψη καλο θα ηταν να διαβασετε και ιστορικες διηγησεις ατομων που δεχτηκαν ολη αυτη τη βιαιοτητα...ο Χιτλερ δεν ηταν παρα ενας παραφρον που καταφερε να βγει στην εξουσια λογω του μεσσιανισμου....δεν βοηθησε σε τιποτα την ανθρωποτητα....και επιτελους στη ζωη δεν εχουν μονο σημασια το ποσο σπουδαιος,πλουσιος,ευπορος,Ευφυης ειναι καποιος...Σημασια ειναι να ειμαστε αληθινοι....κατι που εσεις δεν θα το μαθετε ποτε..αμα σας γεμιζει να υποστηριζετε τις ανακριβιες και τα ψεματα που σας μεταβιβασαν συνεχιστε....να ξερετε ομως οτι μονος σας θα ειστε.......

 18. avatar Stathis

  Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει τουρισμό, πολύ ήλιο, θάλασσα, ορυκτό πλούτο όπως καύσιμα και μεταλα είναι σε στρατηγική θέση, συνιστάτε για αξιοποίηση εναλακτικών μορφών ενέργειας, και ακόμη πλούσια ιστορία και αξιοζυλευτη και όχι κτλ.Η Γερμανία πάλι δεν έχει ούτε τα μισά.Και λέει τώρα η παριμία : Άλλος ο θεός τους έπλασε και αλους τους [..] !!!!!!!!!

 19. avatar Pave Low

  έχεις αρχίσει και γίνεσαι κουραστικός και απίστευτα εκνευριστικός .

 20. avatar Georgios Syriotis

  σπουδαίος σαν και εσένα

 21. avatar spirosg

  σωστός ο πέτρος!

 22. avatar Panagiotis Doukas

  Καθώς και η επιλεκτική μνήμη του κυρίου επιχιριματια.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει