Το καθιερωμένο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του προς τους Ιταλούς πολίτες εκφώνησε απόψε ο Ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο εστιάζοντας στην οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα.

«Η εμπιστοσύνη πολλών πολιτών κινδυνεύει να επισκιασθεί από τον φόβο και το άγχος που συνδέεται με την οικονομική και χρηματοοικονομική κρίση», τόνισε ο Ιταλός Πρόεδρος, ο οποίος δεν δίστασε να υπογραμμίσει ότι «τα ομόλογα του ιταλικού δημοσίου παραμένουν υπό πίεση και το δημόσιο χρέος βαραίνει σαν ογκωδέστατος λίθος».

Ο Ναπολιτάνο πρόσθεσε ότι «η προσπάθεια εξυγίανσης της οικονομίας πρέπει να συνεχισθεί. Μια προσπάθεια που θα καρποφορήσει, ιδίως αν η οικονομία ξαναρχίσει να αναπτύσσεται, κάτι που εξαρτάται από πολιτικές και επιχειρηματικές επιλογές».

Ο Ιταλός Πρόεδρος, με καταγωγή από την Νάπολη, δήλωσε ότι «όλες οι κοινωνικές ομάδες πρέπει να συμβάλλουν για να αποφευχθεί η οικονομική κατάρρευση, με παράλληλη καταπολέμηση του παρασιτισμού και της εγκληματικότητας».

Στο μήνυμά του ο Ναπολιτάνο επικεντρώθηκε επίσης στην ανάγκη συνεχούς και αποτελεσματικής καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, όπως και στη μείωση των δαπανών του δημοσίου.

Ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ζήτησε από τους Ιταλούς πολίτες να επιδείξουν πνεύμα αυτοθυσίας, όπως συνέβη αμέσως μετά τον πόλεμο κατά την φάση ανοικοδόμησης της χώρας και το 1977, όταν ο πληθωρισμός είχε φτάσει στο 20% και η τρομοκρατία απειλούσε την χώρα.

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη ο Πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας τόνισε ότι και η χώρα του δεν είναι ικανοποιημένη από το σημερινό πλαίσιο της Γηραιάς Ηπείρου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μειωθεί η εμπιστοσύνη στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, διότι μόνον αν μείνουμε όλοι ενωμένοι θα μπορέσουμε να προοδεύσουμε και να συνεχίσουμε να μετράμε ως Ευρωπαίοι και να κάνουμε τις κατάλληλες επιλογές για να εμποδίσουμε την κερδοσκοπία που επιτίθεται κατά των ομολόγων του δημοσίου.