Περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, χαλάρωση των περιορισμών στο μέγεθος της εβδομάδες εργασίας, και αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης προτείνει ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, υποψήφιος του συντηρητικού κόμματος «Οι Ρεπουμπλικάνοι» στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, που θα διεξαχθούν στις 23 Απριλίου και στις 7 Μαΐου.

Ο Φιγιόν θέλει επίσης να περιορίσει τα δικαιώματα υιοθεσίας των ομοφυλόφιλων ζευγαριών και ζητεί πιο στενές σχέσεις με τη Ρωσία.

Στις δημοσκοπήσεις ο Εμανουέλ Μακρόν εξασφαλίζει το 23% (αμετάβλητο) των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, η Μαρίν Λεπέν το 22% (αμετάβλητο), ο Φρανσουά Φιγιόν το 21% (+1) και ο Ζαν-Λικ Μελανσόν το 18% (-1), σύμφωνα με δημοσκόπηση της Opinionway, που πραγματοποιήθηκε από τις 18 μέχρι τις 20 Απριλίου.

Στον δεύτερο γύρο, ο Μακρόν επικρατεί της Λεπέν με 64%-36%, ενώ ο Φιγιόν επικρατεί της Λεπέν με 59%-41%.

Ακολουθούν κάποια από τα σημεία-κλειδιά του προγράμματος του Φρανσουά Φιγιόν.

Οικονομία και απασχόληση

Τέλος στην εβδομάδα εργασίας των 35 ωρών

Ο Φιγιόν προτείνει επιστροφή στην εβδομάδα εργασίας των 39 ωρών στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, από τις 35 ώρες που ισχύουν από το 2000 και υποχρεώνουν τους εργοδότες να πληρώνουν επιπλέον χρήματα για την αμοιβή των ωρών πέραν του 35ωρου.

Ο Φιγιόν υποστηρίζει πως η εβδομάδα εργασίας των 39 ωρών θα εφαρμοστεί αμέσως στον δημόσιο τομέα και πως στον ιδιωτικό τομέα συμφωνίες έπειτα από διαπραγματεύσεις μπορεί να επιτρέπουν στους εργαζόμενους να εργάζονται έως και 48 ώρες, όπως είναι το όριο που ισχύει στην ΕΕ.

Θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα

Ο Φιγιόν προτείνει περικοπές κατά 500.000 άτομα των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα με τη μη αντικατάσταση των υπαλλήλων που συνταξιοδοτούνται και την αύξηση της εργάσιμης εβδομάδας στις 39 ώρες.

Περίπου πέντε εκατομμύρια άνθρωποι -–ή ένας στους πέντε της εργατικής δύναμης– εργοδοτούνται στη δημόσια υπηρεσία, στην τοπική αυτοδιοίκηση και στο σύστημα δημόσιας υγείας.

Συντάξεις/ηλικία συνταξιοδότησης

Ο Φιγιόν προτείνει την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 έτη από 62 σήμερα. Θέλει να θέσει τέλος σε ειδικές πρόνοιες για πρόωρη συνταξιοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων.

Επιδόματα ανεργίας

Ο Φιγιόν προτείνει την περικοπή των επιδομάτων ανεργίας στο 75% του μισθού που ισχύει με τη λήξη της εργασίας, που θα ακολουθείται από σταδιακές αυξήσεις.

Δημοσιονομικά

Ο Φιγιόν λέει πως θα περικόψει τις δημόσιες δαπάνες κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ σε περίοδο πέντε ετών με σκοπό να μειώσει το ποσοστό τους από το 57% του ΑΕΠ σε κάτω από το 50% έως το 2022.

Ο Φιγιόν έχει ως στόχο μηδενικό δημοσιονομικό έλλειμμα για τον δημόσιο τομέα το 2022 από σημείο έναρξης 3,7% του ΑΕΠ το 2017. Το επιτελείο του υποστηρίζει πως το υψηλό κόστος των προτεινόμενων φορολογικών περικοπών και άλλων πολιτικών που προτείνει θα φουσκώσουν το έλλειμμα το 2017 και το 2018. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση προβλέπει έλλειμμα μόλις 2,7% το 2017 έπειτα από έλλειμμα 3,4% που κατέγραψε πέρυσι.

Φορολογία

Ο Φιγιόν σκοπεύει να μειώσει τους φόρους και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης κατά 50 δισεκ. ευρώ ξεκινώντας από το τέταρτο τρίμηνο του 2017.

ΦΠΑ: Ο Φιγιόν θα αυξήσει τον Φόρο Προστιθέμενες Αξίας κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Φόρος περιουσίας: Ο Φιγιόν προτείνει κατάργηση του φόρου περιουσίας ISF, με κόστος 5 δισεκ. ευρώ τον χρόνο.

Εταιρικός φόρος: Ο Φιγιόν θα μειώσει τον φόρο εταιρικών κερδών στο 25% από ένα επίσημο 33,3% που ισχύει τώρα, με κόστος 10 δισεκ. ευρώ.

Φόρος νοικοκυριών: Ο Φιγιόν δεν έχει κάνει σημαντικές προτάσεις για τον φόρο εισοδήματος, που στη Γαλλία καταβάλλεται μόνο από το 50% των νοικοκυριών και είναι λιγότερος σημαντικός απ΄ό,τι άλλοι φόροι για τη χρηματοδότηση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας. Έχει προτείνει τη μείωση της φορολογίας του εισοδήματος από κεφάλαιο.

Κοινωνία, ασφάλεια, μετανάστευση, εξωτερική πολιτική

Ασφάλεια/μάχη κατά της τρομοκρατίας

Ο Φιγιόν προτείνει αύξηση του αριθμού των μελών της αστυνομίας και της χωροφυλακής κατά 10.000 άτομα συνολικά και αύξηση του αριθμού των κρεβατιών στις φυλακές κατά 16.000.

Επίσης όλοι οι Γάλλοι που μάχονται στο εξωτερικό στο πλευρό τζιχαντιστικών οργανώσεων θα χάνουν τη γαλλική υπηκοότητα και δεν θα επιτρέπεται η επιστροφή τους στη Γαλλία.

Μετανάστευση

Η πολιτική του Φιγιόν για τη μετανάστευση περιλαμβάνει την προτεινόμενη αναθεώρηση της ευρωπαϊκής συνθήκης Σένγκεν για τους ελέγχους των εξωτερικών και εσωτερικών συνόρων.

Δηλώνει επίσης πως η Ευρώπη χρειάζεται μια αστυνομική δύναμη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων.

Θέλει μια ετήσια ποσόστωση για την υποδοχή μεταναστών, η οποία να υπόκειται στην έγκριση του κοινοβουλίου και να γραφτεί στο γαλλικό Σύνταγμα.

Οικογένεια

Ο Φιγιόν λέει πως δεν θα θέσει τέρμα στους γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου όπως προβλέπει ένας νόμος του 2013 παρά τις προσωπικές επιφυλάξεις του για τη μεταρρύθμιση αυτή. Θέλει να περιορίσει τα δικαιώματα υιοθεσίας των ομοφυλόφιλων ζευγαριών: ο δεσμός με τους φυσικούς γονείς θα παραμένει, ενώ θα καταργείται μόνο στην περίπτωση υιοθεσίας από ένα ετεροφυλόφιλο ζευγάρι.

Ο νόμος του 2013 επιτρέπει στους ομοφυλόφιλους γονείς να αποκτούν ένα νέο πιστοποιητικό γέννησης με τα ονόματά τους ως γονέων όπως και στην περίπτωση των υπόλοιπων θετών γονέων, καταργώντας όλους του νομικούς δεσμούς ανάμεσα στο παιδί και στους φυσικούς του γονείς.

Εξωτερική πολιτική

Ο Φιγιόν λέει πως η Γαλλία, όπου η εξωτερική πολιτική είναι κυρίως υπερκομματική, πρέπει να επαναβεβαιώσει τη θέση της δίπλα στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Επιθυμεί επίσης στενότερους δεσμούς με τη Μόσχα.

Συρία

Ο Φιγιόν τάσσεται υπέρ της συνεργασίας με τη Ρωσία και μιας πιο ενεργής δέσμευσης με τον Άσαντ και το Ιράν για την επίτευξη μιας λύσης στη σύγκρουση στη Συρία

Ευρώπη

Ο Φιγιόν υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση και τάσσεται υπέρ ισχυρότερων δεσμών για τη λήψη αποφάσεων μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης.

Είναι πιο επιφυλακτικός από τον αντίπαλό του στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων, τον Αλέν Ζιπέ, για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ και την περαιτέρω ολοκλήρωσή της, επικεντρώνοντας στενότερα στη διακυβέρνηση της ευρωζώνης.

Ρωσία

Ο Φιγιόν υποστηρίζει μια πιο θετική πολιτική απέναντι στη Ρωσία, λέγοντας ότι δεν αποτελεί απειλή, θα πρέπει να είναι εταίρος στη Συρία και πως πρέπει να αρθούν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας που επιβλήθηκαν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.