Τον δικό τους «Γολγοθά» ανεβαίνουν καθημερινά χιλιάδες Σομαλοί που αναζητούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους ίδιους και τα παιδιά τους.

Τα προβλήματα ξεκίνησαν με την κατάρρευση της κυβέρνησης στην πόλη Μογκαντίσου, όπου είναι και η πρωτεύουσα της Σομαλίας, το 1991.

Η χρόνια εμφύλια διαμάχη και οι ανεξέλεγκτες εξεγέρσεις έχουν οδηγήσει στον εκτοπισμό των κατοίκων που προσπαθούν να επιβιώσουν κάτω από δύσκολες συνθήκες.

gplsom1 gplsom2

Η έλλειψη τροφής είναι το βασικότερο πρόβλημά τους, με τα περισσότερα παιδιά να είναι υποσιτισμένα.

Παράλληλα η ξηρασία κάνει την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη για τους ανθρώπους αυτούς που προσπαθούν να δώσουν λίγο χρώμα στην ασπρόμαυρη ζωή τους.

gplsom8 gplsom9

Στο αυτοσχέδιο καταφύγιο σε ένα από τα στρατόπεδα της περιοχής, οι μητέρες κρατούν στην αγκαλιά τους τα υποσιτισμένα παιδιά τους, περιμένοντας βοήθεια από τους διεθνείς οργανισμούς. Η πρόσβαση όμως είναι δύσκολη καθώς η περιοχή βρίσκεται υπό τον έλεγχο της ντόπιας ισλαμικής εξτρεμιστικής οργάνωσης που συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

gplsom6 gplsom7

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις τον τελευταίο καιρό έχουν εντείνει τις προσπάθειες τους για να φθάσουν τρόφιμα και νερό στην περιοχή, κάτι όμως που εξακολουθεί να γίνεται με εξαιρετική δυσκολία.

gplsom10 gplsom3