Να επεκτείνει τις κυρώσεις κατά του συριακού καθεστώτος σε 18 άτομα, στην πλειοψηφία τους στρατιωτικοί, και να παγώσει τα ευρωπαϊκά δάνεια στη χώρα λόγω της συνέχισης της καταστολής των διαδηλώσεων αποφάσισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δήλωσε διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες.

Οι αντιπρόσωποι χωρών της ΕΕ κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία η οποία θα πρέπει να επικυρωθεί επισήμως από τους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών που συναντώνται στις Βρυξέλλες.

Τα μέτρα αυτά θα ληφθούν μετά την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου να αναστείλει τη συμμετοχή της Συρίας στις συνόδους και τα όργανά του. Ο παναραβικός οργανισμός προειδοποίησε ακόμα ότι μελετά τη σύσταση ενός μηχανισμού προστασίας των πολιτών στη Συρία.

Εμπειρογνώμονες συναντώνται σήμερα στην έδρα του Αραβικού Συνδέσμου, στο Κάιρο, για το θέμα αυτό.

Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις στα 18 νέα άτομα αφορούν το πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων και απαγόρευση της εισόδου τους στην Ευρώπη.

Η ΕΕ έχει ήδη λάβει ανάλογα μέτρα σε βάρος 56 ανθρώπων στη Συρία που έχουν κριθεί υπεύθυνοι για τα μέτρα καταστολής σε βάρος διαδηλωτών. Η ΕΕ έχει επίσης παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία 19 οργανισμών ή επιχειρήσεων που πιστεύεται ότι υποστηρίζουν το καθεστώς της Δαμασκού, συμπεριλαμβανομένης της Commercial Bank of Syria.

Η ΕΕ αποφάσισε επίσης να παγώσει τα δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς τη Συρία.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πάνω από 3.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια των οχτώ μηνών της καταστολής του λαϊκού κινήματος αμφισβήτησης του καθεστώτος.