Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν σήμερα ότι μια νέα προσπάθεια ακτιβιστών για τη μεταφορά βοήθειας με πλοία στη Λωρίδα της Γάζας, στην οποία έχει επιβάλλει αποκλεισμό το Ισραήλ, είναι επικίνδυνη και κάλεσαν τους Αμερικανούς πολίτες να μη μετάσχουν σε κάτι τέτοιο.

Ακτιβιστές αναχώρησαν χθες από την Τουρκία με δύο θαλαμηγούς με ιατρικές προμήθειες για τη Λωρίδα της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δεν θα τους επιτρέψει να σπάσουν τον αποκλεισμό της Γάζας.

Η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον επικοινώνησε με την τουρκική κυβέρνηση σήμερα σχετικά με τα δύο πλοία και μίλησε επίσης με ισραηλινούς αξιωματούχους.

«Η αίσθησή μου από αυτό είναι ότι, με δεδομένο τον τρόπο που συγκροτήθηκε όλο το σχέδιο, υπήρξε κάποιο στοιχείο αιφνιδιασμού και για την τουρκική κυβέρνηση και για τη δική μας κυβέρνηση», σημείωσε η Νούλαντ.

Οι ΗΠΑ ζήτησαν διευκρινίσεις για τις πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης ότι τουρκικά πολεμικά πλοία μπορεί να συνοδεύουν τα δύο πλοία και η Τουρκία τους απάντησε εντελώς κατηγορηματικά ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, προσέθεσε η Νούλαντ.

«Ήμασταν σαφείς απέναντί τους ότι πιστεύουμε πως αυτό θα ήταν μια εξαιρετικά κακή ιδέα και μας διαβεβαίωσαν τώρα ότι δεν κάνουν κάτι τέτοιο», σημείωσε.

Η Νούλαντ επανέλαβε εξάλλου τις προειδοποιήσεις που είχαν κάνει οι ΗΠΑ και τις προηγούμενες φορές που ακτιβιστές προέβησαν σε παρόμοιες ενέργειες, σημειώνοντας ότι οι Αμερικανοί πολίτες που θα πάρουν μέρος στις προσπάθειες παροχής υλικής υποστήριξης ή άλλων πόρων στη Χαμάς μπορεί να αντιμετωπίσουν ποινικές κυρώσεις.