Μπορεί Ισραήλ και Τουρκία να έχουν διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις εδώ και μήνες, ωστόσο, το Τελ Αβίβ έχει ήδη δώσει οδηγίες στον στρατό, προκειμένου να αποσταλεί βοήθεια στην πληγείσα, από τον ισχυρό σεισμό των 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, περιοχή Βαν, στην νοτιοανατολική Τουρκία.

Από την πρώτη στιγμή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Νετανιάχου είχε δηλώσει ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνδράμει με αποστολή βοήθειας προς την Τουρκία. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το Ισραήλ αναμένεται να στείλει ένα πλοίο, που θα μεταφέρει τροχόσπιτα ώστε να στεγαστούν οι άστεγοι, ύστερα από σχετικό αίτημα της Άγκυρας.

Το «λιώσιμο των πάγων» μεταξύ των δύο χωρών ξεκίνησε χθες όταν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου τηλεφώνησε στον Τούρκο ομόλογό του εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του για τους νεκρούς από τον σεισμό. Πρόσφατα η Άγκυρα αποφάσισε να απελάσει τον πρεσβευτή του Ισραήλ και να παγώσει τις στρατιωτικές σχέσεις των δύο χωρών, διαμαρτυρόμενη για την άρνηση της ισραηλινής κυβέρνησης να ζητήσει συγγνώμη για την πολύνεκρη επιδρομή στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά το οποίο προσπαθούσε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας, τον Μάιο του 2010.