Μία ημέρα μετά την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης σε εξέχουσες προσωπικότητες και επίσης γυναίκες από την Αφρική, χιλιάδες Κενυάτες παρακολούθησαν μια τελετή προς τιμήν της περιβαλλοντολόγου και Νομπελίστα Ουανγκάρι Μαατάι που πέθανε από καρκίνο πριν από δύο εβδομάδες.

Το 2004, η 71χρονη Μαατάι έγινε η πρώτη Αφρικανή που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ, για τη δουλειά της σχετικά με το περιβάλλον, τα δικαιώματα των γυναικών και τη δημοκρατία. Οι Κενυάτες μάλιστα την αποκαλούσαν Μάμα Μίτι ή «Μητέρα των δένδρων».

Αφότου ίδρυσε πριν από 35 χρόνια το Κίνημα Πράσινη Ζώνη, ένα σχέδιο δενδροφύτευσης το οποίο διευρύνθηκε και έγινε ένα κοινοτικό πρόγραμμα φθάνοντας πολύ πιο πέρα από τα δάση της χώρας αυτής της ανατολικής Αφρικής, επέβλεψε τη φύτευση άνω των 30 εκατομμυρίων δένδρων.

Η τελετή έγινε στο Πάρκο Ουχούρου του Ναϊρόμπι, όπου η Μαατάι αναμετρήθηκε με την κυβέρνηση για ένα σχέδιο να κτιστεί ένα κτίριο 80 ορόφων στο μέσον του «πράσινου πνεύμονα» της πρωτεύουσας. Οι διαμαρτυρίες τις οποίες οργάνωσε έπεισαν τελικά την κυβέρνηση να ακυρώσει το σχέδιο. Το τελευταίο κατασκευαστικό έργο απομακρύνθηκε το 1991.

Ο πρόεδρος Μουάι Κιμπάκι και ο πρωθυπουργός Ράιλα Οντίνγκα ήταν ανάμεσα σε εκείνους που παρακολούθησαν τη σημερινή τελετή.