Η Κίνα κάλεσε σήμερα τις ΗΠΑ να μη παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της, όπως στα θέματα σχετικά με το Θιβέτ. Σημειώνεται ότι χθες ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον 14ο Δαλάι Λάμα στον Λευκό Οίκο.

«Τα θέματα του Θιβέτ αποτελούν εσωτερικά θέματα της Κίνας και καμία ξένη χώρα δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Λου Κανγκ, στο πλαίσιο της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Ο Λου σημείωσε ότι ο 14ος Δαλάι Λάμα δεν είναι μία καθαρά θρησκευτική προσωπικότητα, αλλά ένας πολιτικός εξόριστος που για μεγάλο διάστημα έχει εμπλακεί σε αυτονομιστικές δραστηριότητες κατά της Κίνας με το πρόσχημα της θρησκείας, και η ουσία της προσέγγισης του «μεσαίου δρόμου» που πρεσβεύει είναι η «ανεξαρτησία του Θιβέτ».

Η συνάντηση αντικρούει την παραδοχή των ΗΠΑ ότι το Θιβέτ είναι αναπόσπαστο τμήμα της κινεζικής επικράτειας και την απόρριψη από την πλευρά τους της «ανεξαρτησίας του Θιβέτ» και των αποσχιστικών δραστηριοτήτων κατά της Κίνας, συνέχισε ο Λου. Μία τέτοια συνάντηση αποτελεί παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας και κάνει κακό στη σινο-αμερικανική αμοιβαία εμπιστοσύνη και συνεργασία, πρόσθεσε.