Ένα άρρωστο σχέδιο φαίνεται πως είχε στο μυαλό του ο Όμαρ Ματίν, ο άνθρωπος που γάζωσε 50 άτομα μέσα στο γκέι μπαρ Pulse στο Ορλάντο.

Ο Ματίν είχε πρόσφατα πραγματοποιήσει έρευνες και είχε αναζητήσει πληροφορίες σχετικά με το αμερικανικό τουριστικό θέρετρο Walt Disney World που βρίσκεται στην ίδια πόλη, καθώς εξέταζε το ενδεχόμενο να επιτεθεί εκεί, έγραψε το περιοδικό People, επικαλούμενο μια ανώνυμη πηγή από τις ομοσπονδιακές αρχές επιβολής του νόμου.

Η σύζυγός του μάλιστα δήλωσε σε αξιωματούχους χθες ότι ο άνδρας της ερευνούσε επίσης το Downtown Disney όπως επίσης και το κέντρο διασκέδασης Pulse, όπου τελικά επιτέθηκε, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό.

Χθες το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε τη Δευτέρα την ευθύνη για το μακελειό με ανακοίνωση στον ραδιοφωνικό σταθμό Albayan του ISIS.

«Ένας από τους στρατιώτες του χαλιφάτου στην Αμερική κατάφερε να πραγματοποιήσει μια εισβολή σε ένα κλαμπ για ομοφυλόφιλους στο Ορλάντο της Φλόριντα, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας περισσότερα από εκατό άτομα συνολικά πριν σκοτωθεί ο ίδιος», ανέφερε το μήνυμα που μετέδωσε η οργάνωση.

Το FBI είχε ανακρίνει επανειλημμένα τον Ματίν χωρίς ωστόσο να δοθεί συνέχεια στις έρευνες ή να ασκηθούν διώξεις, επιβεβαίωσε αξιωματούχος του FBI. «Το FBI έλαβε γνώση για την ύπαρξή του όταν εκείνος είχε προβεί σε κάποια σχόλια μιλώντας σε συναδέλφους του με τα οποία άφηνε να εννοηθεί ότι ενδεχομένως έχει διασυνδέσεις με τρομοκράτες» δήλωσε ο Ρόναλντ Χόπερ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.

Φόρος τιμής στα θύματα

Χθες τα φώτα του Empire State Building της Νέας Υόρκης έμειναν σβηστά και η κεραία του One World Trade Center φωτίστηκε στα χρώματα του ουράνιου τόξου ως φόρος τιμής στα θύματα του Ορλάντο. Και το Παρίσι τίμησε τα θύματα με τον Πύργο του Άιφελ να φωτίζεται με τα χρώματα της σημαίας της κοινότητας LGBT. Οι σημαίες στη Νέα Υόρκη θα κυματίζουν μεσίστιες στην πόλη και τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί.

Σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των κυριότερων αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών και την Πέμπτη 16 Ιουνίου θα μεταβεί στο Ορλάντο, για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα της χειρότερης επίθεσης που έχει διαπραχθεί στο αμερικανικό έδαφος μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001.

Καταδικάζει την επίθεση ο ΟΗΕ

Με τον πιο έντονο τρόπο καταδίκασε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών την τρομοκρατική επίθεση στο Ορλάντο των ΗΠΑ. Στο ψήφισμα των 15 κρατών μελών του ΣΑ, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα, αναφέρεται ότι τα θύματα του μακελειού «στοχοθετήθηκαν λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού».

Σύμφωνα με διπλωμάτες η δημοσιοποίηση αυτής της δήλωσης του ΣΑ του ΟΗΕ, την οποία κατήρτισαν και εισηγήθηκαν οι ΗΠΑ, καθυστέρησε λόγω των επιφυλάξεων της Ρωσίας και της Αιγύπτου, που αμφισβήτησαν τη συγκεκριμένη διατύπωση.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει τα «πιο βαθιά του συλλυπητήρια» στις οικογένειες των θυμάτων και στην αμερικανική κυβέρνηση και επαναλαμβάνει ότι «η τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της αποτελεί μια από τις πιο σοβαρές απειλές για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», καλώντας όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να την «καταπολεμήσουν με όλα τα μέσα», σεβόμενα το διεθνές δίκαιο.