Την απόκτηση ρόλου διεθνούς δύναμης επιδιώκει η Τουρκία μέσω της επικίνδυνης διπλωματίας που ασκεί στην Ανατολική Μεσόγειο με κύριο στόχο το Ισραήλ και ενδιάμεσους Ελλάδα και Κύπρο. Όμως κινδυνεύει να φτάσει την κατάσταση στα άκρα, καθώς το Ισραήλ έχει αποδείξει ότι όταν νιώθει ότι θίγεται δεν διστάζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.

Στο πλαίσιο αυτό ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν προετοιμάζεται για την  επίσκεψη του στο Κάιρο, όπου θα συναντήσει και τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας μέσω Αιγύπτου παρακάμπτοντας το Ισραήλ, μια κίνηση που θα επιδεινώσει περαιτέρω τις τεταμένες σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία».

Ο ευρωβουλετής της Ν.Δ. Γιώργος Κουμπουτσάκος αναφέρθηκε σε «4+1» λόγους της πολιτικής αυτής, από τους οποίους οι τέσσερις έχουν διεθνή διάσταση(περιφερειακό ρόλο και ηγετική θέση στο μουσουλμανικό κόσμο, συμμετοχή σε κάθε ενεργειακό πρόγραμμα στην περιοχή, εμπόδιο στην πραγματοποίηση αποτελεσματικής κυπριακής προεδρίας στην Ε.Ε., επίσπευση επίλυσης του Κυπριακού) και μια εσωτερική, που σχετίζεται με τις πολιτικές εξελίξεις στην Άγκυρα.

Τέλος, ο καθηγητής Μπερτράν Μπαντί σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα τόνισε ότι «υπάρχει ένα κενό, δεν υπάρχει πλέον αραβική ισχύς και αυτό το καλύπτει η Τουρκία».