Ο γάλλος συγγραφέας Μπερνάρ-Ανρί Λεβί δήλωσε σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 ότι εδώ και αρκετές εβδομάδες διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ των λίβυων εξεγερμένων του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου και πρώην αξιωματούχων του Μουάμαρ Καντάφι.

«Εδώ και αρκετές εβδομάδες διεξάγονται πολιτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου και ανθρώπων στην Τρίπολη που δεν έχουν λερώσει τα χέρια τους με αίμα, πρώην αξιωματούχους του Καντάφι, τεχνοκράτες, ανθρώπους που ξέρουν πώς λειτουργεί ένα κράτος», δήλωσε ο γάλλος φιλόσοφος που έχει ταχθεί με τους λίβυους αντικαθεστωτικούς.

«Δεν υπήρξε ποτέ κράτος στη Λιβύη, υπήρχε μία συμμορία κλεπτομανών που κρατούσε την εξουσία. Η απόλυτη προτεραιότητα είναι να εκδιωχθεί ο Καντάφι και η οικογένειά του από την εξουσία και στη συνέχεια να δημιουργηθεί ένα έμβρυο σοβαρού κράτους», πρόσθεσε ο Λεβί.

Όταν ρωτήθηκε για τη δολοφονία την προηγούμενη εβδομάδα του στρατιωτικού ηγέτη των εξεγερμένων Άμπντελ Φάταχ Γιούνες υπό μυστηριώδεις συνθήκες, ο Λεβί, που έχει μεταβεί τέσσερις φορές στη Λιβύη του τελευταίους μήνες, εκτίμησε ότι ευθύνονται πληρωμένοι από τον Καντάφι δολοφόνοι που διείσδυσαν στις τάξεις των εξεγερμένων.

«Πιστεύω πως θα επιβεβαιωθεί τις επόμενες ημέρες ότι ο στρατηγός Γιούνες δολοφονήθηκε, όπως δυστυχώς συμβαίνει πολύ συχνά σε κινήματα αντίστασης και εξέγερσης, από έναν εν υπνώσει πυρήνα κανταφικών στη Βεγγάζη», επεσήμανε ο Λεβί.