Στην Κίνα αν και παρατηρείται μια εντυπωσιακή αύξηση των γερόντων, έχει τη μεγαλύτερη γήρανση πληθυσμού παγκοσμίως, οι παροχές του κράτους προς το πληθυσμιακό αυτό κομμάτι είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Οι ηλικιωμένοι γονείς, παραδοσιακά, δέχονται τη φροντίδα των παιδιών τους – αλλά στη σύγχρονη Κίνα, αυτό δεν φαίνεται να ισχύει και πολύ.

Η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό παγκοσμίως, 1,35 δισ. κάτοικοι, έχει υπερπληθώρα ορφανών παιδιών, αλλά ο ναός Ji Xiang έχει έναν τελείως διαφορετικό σκοπό: λειτουργεί ως «ορφανοτροφείο» για τους ηλικιωμένους.

Ψηλά στα βουνά της νότιας επαρχίας Fujian της Κίνας, ο ναός έχει όλα εκείνα που περιμένετε να δείτε σε ένα βουδιστικό ιερό. Ένα γιγαντιαίο άγαλμα του Βούδα κυριαρχεί στο κεντρικό κτίριο, ενώ έξω ένας όμορφα σχεδιασμένος κήπος είναι διάσπαρτος με μικρά πέτρινα αγάλματα.

pdhhbtoz

Αλλά αν κοιτάξει κανείς προσεκτικά, θα ανακαλύψει και άλλα πράγματα: κιγκλιδώματα κατά μήκος των σκαλιών σειρές από φαρμακευτικές ουσίες που βρίσκονται σε ένα γραφείο στην μεγάλη αίθουσα. Εδώ, δεκάδες ηλικιωμένοι θα ζήσουν εδώ τα τελευταία χρόνια της ζωής τους- οι περισσότεροι είναι άποροι και αδυνατούν να βρουν στέγη κάπου αλλού. Άλλοι,  δεν έχουν παιδιά αλλά οι περισσότεροι εγκαταλείφθηκαν από τις οικογένειές τους.

«Οι ηλικιωμένοι πραγματικά υποφέρουν. Σε ένα διπλανό χωριό, υπήρχε ένας ηλικιωμένος που είχε 8 παιδιά. Πηγαίναμε κάθε πρωί σε ένα από αυτά ζητώντας από το καθένα, να τον φιλοξενήσουν. Όταν συμφώνησαν, ήταν ήδη αργά. Ο ηλικιωμένος είχε βάλει τέλος στη ζωή του», λέει στο BBC, ο καλόγερος Neng Qing.

Στα 81 του χρόνια, ο Neng Qing ταξιδεύει σε χωριά και σώζει ηλικιωμένους που πεθαίνουν από έλλειψη φροντίδας. «Είναι αποκαρδιωτικό όταν πρέπει να πάρεις τους ανθρώπους αυτούς από τα σπίτια τους επειδή κάποιοι από αυτούς είναι άρρωστοι εδώ και καιρό. Μερικές φορές, οι νύφες ζητούν από τους άντρες τους να εγκαταλείψουν τη μητέρα τους επειδή πλέον είναι ανίκανη πια να προσφέρει λόγω ηλικίας. Είναι σε τέτοια άσχημη κατάσταση, που πρέπει να τους μεταφέρουμε στα χέρια ή πάνω σε φορείο», σημειώνει ο καλόγερος.

ajksdhafgah1 ajksdhafgah2 ajksdhafgah3 ajksdhafgah4 ajksdhafgah5 ajksdhafgah6 ajksdhafgah7