Ένας Σαουδάραβας ο οποίος είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών για φόνο, αποκεφαλίστηκε με ξίφος σήμερα στη Σαουδική Αραβία, κι έγινε ο 135ος θανατοποινίτης που εκτελέσθηκε στο συντηρητικό σουνιτικό βασίλειο από την αρχή του έτους, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου.

Όπως ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών την οποία μετέδωσε το σαουδαραβικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA, ο Αμπντάλα αλ Αχμάρι, ο οποίος είχε καταδικαστεί για τον φόνο με πυροβόλο όπλο ενός άλλου άνδρα με τον οποίο βρισκόταν σε διένεξη, εκτελέστηκε στην περιοχή Ασίρ, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας.

Ο αποκεφαλισμός του άνδρα αυξάνει σε 135 τον αριθμό των εκτελέσεων στο βασίλειο αφότου ξεκίνησε το 2015, βάσει του απολογισμού του Γαλλικού Πρακτορείου, ο οποίος βασίζεται στις επίσημες ανακοινώσεις του Ριάντ.

Ο απολογισμός αυτός ξεπερνά κατά πολύ το σύνολο των εκτελέσεων οι οποίες έγιναν στο βασίλειο ολόκληρο το 2014, όταν 87 Σαουδάραβες και ξένοι θανατώθηκαν.

Ο βιασμός, ο φόνος, η αποστασία (η απάρνηση του Ισλάμ), η ένοπλη ληστεία και η εμπορία ναρκωτικών επισύρουν τη θανατική ποινή στο συντηρητικό βασίλειο που εφαρμόζει μια ιδιαίτερα αυστηρή εκδοχή της σαρίας, του ισλαμικού νόμου.

Οι σαουδαραβικές αρχές χαρακτηρίζουν την εσχάτη των ποινών κλειδί για την αποτροπή εγκλημάτων.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία η Σαουδική Αραβία είναι ανάμεσα στις χώρες που εκτελούν τους περισσότερους κρατούμενους στον κόσμο, μαζί με την Κίνα, το Ιράν, το Ιράκ και τις ΗΠΑ.