Συγκρούσεις ξέσπασαν νωρίτερα σήμερα μεταξύ νεαρών Παλαιστινίων και Ισραηλινών στρατιωτών στη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης, μετά την κηδεία μιας φοιτήτριας η οποία άφησε την τελευταία της πνοή χθες, μετά από πυροβολισμό που δέχτηκε σε ένα σημείο ελέγχου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Περίπου 50 νέοι εκτόξευαν πέτρες εναντίον των στρατιωτών που απάντησαν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης στην Παλιά Πόλη της Χεβρώνας όπου ζουν 500 Εβραίοι έποικοι και περίπου 160.000 Παλαιστίνιοι.

Οι ταραχές ξεκίνησαν κοντά στον σταθμό ελέγχου του ισραηλινού στρατού που βρίσκεται ανάμεσα στην Παλιά Πόλη και τη συνοικία των εποίκων, η οποία περιβάλλεται από συρματοπλέγματα και πυργίσκους. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες μπήκαν κατόπιν στην Παλιά Πόλη, σε μια ώρα που πολλοί κάτοικοι έκαναν τα ψώνια τους ενόψει της μεγάλης μουσουλμανικής γιορτής Άντχα.

Οι συγκρούσεις άρχισαν μετά την κηδεία της Χαντίλ αλ Χασλάμον, μιας 18χρονης φοιτήτριας η οποία είχε τραυματιστεί από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών την Τρίτη, κοντά σε ένα σημείο ελέγχου. Χιλιάδες άνθρωποι παρακολούθησαν την κηδεία της 18χρονης, μεταφέροντας τη σορό της στα χέρια τους μέχρι το νεκροταφείο. Πολλοί κρατούσαν φωτογραφίες της —με το πρόσωπο πλήρως καλυμμένο— αλλά και παλαιστινιακές σημαίες.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό η Χαντίλ αλ Χασλάμον προσπάθησε να μαχαιρώσει έναν στρατιώτη. Ο πατέρας της όμως, ο Σαλαχεντίν, κατήγγειλε ότι το παιδί του εκτελέστηκε «εν ψυχρώ» καθώς «ήταν μια νέα αθώα κοπέλα» που «δεν αποτελούσε κίνδυνο για κανέναν και, ακόμη περισσότερο, για τους πάνοπλους στρατιώτες».

Τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη άλλος ένας Παλαιστίνιος, ο Ντία αλ Ταλάχμεχ, 21 ετών, έχασε τη ζωή του ενώ χειριζόταν έναν εκρηκτικό μηχανισμό που σχεδίαζε να εκτοξεύσει εναντίον στρατιωτών, ανέφεραν ο στρατός και κάτοικοι της περιοχής της Χεβρώνας. Η παλαιστινιακή αστυνομία πάντως υποστηρίζει ότι σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά.

Η Ιερουσαλήμ βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής μετά τις ταραχές που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα αλλά και ενόψει των παλαιστινιακών και εβραϊκών εορτών. Από χθες μέχρι σήμερα το βράδυ γιορτάζεται το εβραϊκό Γιομ Κιπούρ, ακολουθεί αύριο και για τρεις ημέρες η μουσουλμανική γιορτή Αΐντ αλ Άντχα και από την Κυριακή το βράδυ ξεκινά η εβδομάδα του εβραϊκού Σουκότ, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει κοσμοσυρροή πιστών στην Παλιά Πόλη και την Πλατεία των Τεμενών, τον τρίτο ιερότερο τόπο για τους μουσουλμάνους και τον ιερότερο τόπο για τους Εβραίους.