Να εντείνουν τις πιέσεις προς τον Μουαμάρ Καντάφι συμφώνησαν ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν. 

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στο Λονδίνο και τόνισαν ότι το ΝΑΤΟ μείωσε σημαντικά τις στρατιωτικές «ικανότητες του Καντάφι» ενώ δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις «μέχρι ο λιβυκός λαός μπορέσει ελεύθερα να αποφασίσει ο ίδιος για το μέλλον του», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού.

Οι Κάμερον και Ράσμουσεν υποβάθμισαν τις επικρίσεις της Νότιας Αφρικής- η υπουργός Εξωτερικών της χώρας κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι σκόπιμα βάζει στόχο τον Καντάφι και προειδοποίησε για την «παραλυσία» που η αποστολή του ΝΑΤΟ στη Λιβύη μπορεί να επιφέρει στο Συμβούλιο Ασφαλείας για άλλες ενέργειες.

«Πιστεύω ότι φαίνεται σαφέστατα πως ο χρόνος δουλεύει υπέρ μας γιατί έχουμε τη στήριξη του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ, του Αραβικού Συνδέσμου, γιατί υπάρχει μεγάλος αριθμός χωρών που έχει συμπαραταχθεί στο συνασπισμό μας και στην ομάδα επαφής μας», δήλωσε ο Κάμερον ενώ υποδεχόμενος τον Ράσμουσεν είπε: «ο Καντάφι δεν έχει πια ούτε χρόνο, ούτε φίλους».

Σήμερα το πρωί ισχυρές εκρήξεις έπληξαν το κέντρο της Τρίπολης και πυκνός καπνός κάλυψε το σημείο πάνω από το συγκρότημα Μπαμπ Αλ-Αζιζίγια, όπου κατοικεί ο Καντάφι.

Παράλληλα οι αντικαθεστωτικοί πέτυχαν χθες νέα νίκη καθώς έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τρεις περιοχές καθ’ οδόν προς την Τρίπολη.

Στην πρωτεύουσα φτάνει σήμερα ο απεσταλμένος του Κρεμλίνου Μιχαήλ Μαργκέλοφ ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών και άλλα μέλη της κυβέρνησης, σχεδόν μια εβδομάδα μετά τις επαφές με τους αντικαθεστωτικούς στο προπύργιό τους τη Βεγγάζη.