Μία «σφαγή»  εμπόδισε το ΝΑΤΟ στη Λιβύη, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας, ο οποίος τόνισε πως θα διατηρηθεί η στρατιωτική πίεση σε βάρος του Μουαμάρ Καντάφι προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για πολιτική λύση.

«Το μήνυμά μας στο λιβυκό λαό είναι σαφές: θα σας προστατεύσουμε για όσο καιρό είναι αναγκαίο. Το μήνυμά μας στο καθεστώς Καντάφι είναι σαφές: ήρθε η ώρα σας. Θα πρέπει να φύγετε», τόνισε από τη Μαδρίτη ο Ράσμουσεν όπου μίλησε ενώπιον της ισπανικής Γερουσίας.

«Το μήνυμά μας στη διεθνή κοινότητα είναι σαφές: θα διατηρήσουμε τη στρατιωτική πίεση, σύμφωνα με την εντολή μας, για να προετοιμάσουμε το έδαφος για μια γρήγορη πολιτική λύση στη Λιβύη», προσέθεσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Η ΝΑΤΟϊκή επιχείρησή μας στη Λιβύη έχει την πολιτική και στρατιωτική υποστήριξη πολλών χωρών στην περιοχή, πρόσθεσε σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Μαζί εμποδίσαμε μια σφαγή. Σώσαμε αναρίθμητες ζωές»

Ο Ράσμουσεν είχε συναντήσει νωρίτερα τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ισπανικής κυβέρνησης, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να δηλώσουν ότι η στρατιωτική, πολιτική και οικονομική πίεση πρέπει να διατηρηθεί στο καθεστώς Καντάφι και υποστήριξαν το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο, «το οποίο βοηθάει στο να ευνοηθεί η ανάδειξη μιας ενωμένης Λιβύης».