Για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης αποτελούμενης από ανεξάρτητες προσωπικότητες συζητούν σήμερα στο Κάιρο Φατάχ και Χαμάς, σύμφωνα με την αιγυπτιακή δημόσια τηλεόραση.

Οι συζητήσεις άρχισαν το πρωί «μέσα σε θετικό κλίμα», σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Η Φάταχ, η οποία βρίσκεται στην εξουσία στη Δυτική Όχθη και η Χαμάς, η οποία ελέγχει από το 2007 τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσαν στις αρχές Μαΐου στο Κάιρο συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης αποτελούμενης από ανεξάρτητες προσωπικότητες με στόχο τη διενέργεια εκλογών μέσα σε ένα χρόνο, τερματίζοντας περισσότερα από τέσσερα χρόνια διενέξεων ανάμεσα στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.

Η Αίγυπτος διαδραματίζει από καιρό ρόλο μεσολαβητή μεταξύ των δύο κινημάτων.

Το επίσημο αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA είχε μεταδώσει ότι επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Φάταχ του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς θα είναι ο Άζαμ αλ-Άχμαντ και αυτής του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς ο Μούσα Άμπου Μαρζούκ, δεύτερος στην ιεραρχία του πολιτικού γραφείου της.

Οι δύο αντιπροσωπείες πρόκειται να εγκαθιδρύσουν άμεσα τους μηχανισμούς της συμφιλίωσης, ιδιαίτερα όσον αφορά το σχηματισμό μιας κυβέρνησης ανεξάρτητων παλαιστινίων, είχε δηλώσει, σύμφωνα με το πρακτορείο, υψηλόβαθμος Αιγύπτιος αξιωματούχος.